Archeologové u pískovny v Nákle pátrají po pozůstatcích dřívějšího osídlení lokality

27. červenec 2019

Šachovnici připomíná v těchto dnech jedno z míst na břehu pískovny v Nákle na Olomoucku. Díky archeologům, kteří provádí ve vyhloubených jámách záchranný výzkum. Pracují na něm kvůli plánům těžařské firmy, která se chystá rozšířit dobývací prostor pískovny.

Přicházím ke skupince brigádníků, kteří s motyčkami v ruce kontrolují hlínu nashromážděnou na kolečkách. Jedním z nich je i Milan Horečko. Ten právě vodou polévá jednu z vykopaných jam. Milan a všichni jeho kolegové na sobě musí mít i v současných vedrech dlouhé kalhoty, uzavřené boty a přilby. Výzkum totiž probíhá v dobývacím prostoru nákelské pískovny, a tak tady platí přísná pravidla. Archeologové zkoumají asi půl hektaru velkou plochu.

„Na této lokalitě je kulturní vrstva, což je hlína, která je plná archeologických nálezů, pozůstatků po pravěké osadě nebo sídlišti,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Vendula Vránová.

Většinu nalezených předmětů tvoří úlomky keramiky, část ale také ozdoby, pazourky nebo třeba zvířecí kosti. Především z doby bronzové, ale také třeba z raného středověku.

„Podle zákona všechny nálezy patří státu a přísluší do oblastního okresního muzea oblasti, kde se to vykopalo. Většinou jsou uloženy v depozitářích a vytahují se příležitostně k tematickým výstavám,“ dodává Vendula Vránová.

Archeologové budou podle ní místo prozkoumávat až do září.

autor: bas
Spustit audio