Arcibiskupský palác v Olomouci se vůbec poprvé otevírá turistům

30. duben 2011

Arcibiskupský palác v Olomouci je ode dneška přístupný veřejnosti. Zájemci se tam mohou podívat poprvé v tisícileté historii tohoto objektu. Budova má za sebou dvouletou rozsáhlou rekonstrukci. Dostala novou fasádu, restaurátoři obnovili okna, kamenické a kovářské prvky. Projekt přišel na více než 26 milionů korun, z toho 22 milionů uhradila Evropská unie.

Prohlídkový okruh zahrnuje upravené reprezentační sály paláce v prvním patře. Zpřístupnění sídla úřadujícího biskupa nemá ve střední Evropě obdoby, uvedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. "Je to asi dosti nezvyklé, aby byl pro turisty otevřen prostor budovy, kde se současně bydlí a pracuje. Bude to pro nás určitá komplikace. Pro lidi to naopak bude příležitost vidět mimo jiné to, jak normální, obyčejný, s praktickými starostmi je život na církevním ústředí," řekl Graubner.

Prohlídka Arcibiskupského paláce v Olomouci trvá přibližně 50 minut a návštěvníci během ní uvidí místa, kde se odehrávaly dějiny Moravy, českého státu i Rakousko-uherské monarchie. Štěpán Sittek z Arcibiskupství olomouckého připomněl, které historické události si lidé mohou v reprezentačních sálech budovy připomenout. "Abdikace Ferdinanda V. a nástup Františka Josefa na trůn. Podepsaly se tady v jedné místnosti Olomoucké punktace, rokovali zde ruský car a rakouský císař před bitvou u Slavkova. Objekt navštívili prakticky všichni demokratičtí prezidenti Československé a následně České republiky. Byl tu papež Jan Pavel II."

Arcibiskupský palác můžete navštívit od května do září každý den kromě pondělí mezi 10. a 17.hodinou.

autor: sra
Spustit audio