Arcibiskupský palác v Olomouci zahajuje turistickou sezónu výstavou věnovanou Františku Vaňákovi

Turistům se ode dneška otevírají reprezentační sály arcibiskupského paláce, ve kterých se odehrávaly zásadní historické události Olomouce, například předání císařské koruny Františku Josefu I. v roce 1848. Návštěvnickou sezonu zahájí výstava unikátních snímků rýmařovského kněze a prvního polistopadového olomouckého arcibiskupa Františka Vaňáka.

Diapozitivy, ze kterých soubor výjimečných fotek pochází, mají podle historika arcibiskupství Martina Kučery svůj příběh. „Krabička s diapozitivy se objevila ve sběrném dvoře a měla skončit na skládce odpadu. Zaměstnanec technických služeb v Rýmařově tuto krabičku našel a předal ji muzeu, kde jsou diapozitivy deponovány,“ vypráví.

Trochu nepatřičně působí hned vedle kněžského oblečení i vystavený kovbojský klobouk. „Ten byl darem krajanů v Texasu,“ vysvětluje Kučera.

Kovbojský klobouk byl darem krajanů z Texasu

Ale zpět k vystaveným fotografiím. „Součástí původního souboru zachráněných diapozitivů byly i fotografie, na kterých vidíme rýmařovského kněze Františka Vaňáka na procházce zasněženým Rýmařovem. Ty fotografie jsou z 60. a 70. let minulého století,“ komentuje historik.

Zahradničení podle arcibiskupa

Ovšem dodejme, že výstava se jmenuje Zahrada Františka Vaňáka, a tak další snímky už mají úplně jiný charakter. „Větší část je věnována jeho farské zahradě. Jednak zde pěstoval květiny, které patrně využíval k výzdobě kostela, a taky sloužila pěstování plodin do jeho kuchyně. Vidíme záhony salátu, zelí,“ popisuje Martin Kučera. Dokonce vidíme i zralou vinnou révu, která byla podle Kučery arcibiskupovou chloubou: „František Vaňák byl údajně hrdý právě na tuto vinnou révu, kterou tak vysoko v Rýmařově vypěstoval.“

Olomoucký arcibiskupský palác ale nabízí podle mluvčího arcibiskupství Jiřího Gračky turistům i další zážitky. „Je to místo, kudy kráčely dějiny. Je to místo, kde nocovali státníci, kde se uzavíraly různé důležité dohody pro fungování celých států. Ale zároveň je to stále živý úřad, takže když sem člověk přijde na prohlídku v pracovní dny, tak tady může narazit na zaměstnance arcibiskupství, na samotného arcibiskupa, na lidi, kteří tady běžně pracují a plní své úkoly,“ uvedl mluvčí.

Turista si při návštěvě může zvolit kromě malého okruhu, tedy paláce a arcidiecézního muzea, také prohlídku, která zahrnuje arcibiskupský zámek v Kroměříži. Na jednu vstupenku to ale musí stihnout do jednoho roku.

autor: bam
Spustit audio