Areál bývalého kněžského semináře ve Vidnavě nejspíš brzy změní majitele, ten záměry zatím nezveřejnil

13. únor 2020

Novým majitelem bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku bude nejspíš firma Kaspec Invest se sídlem na Šumpersku. Byla jediná, která se přihlásila do elektronické aukce na prodej rozsáhlého areálu. Podle jejího vedení seminář koupí za necelé tři miliony korun. V roce 2008 přitom stát za areál zaplatil 29 milionů korun.

Oprýskané zdi, zaprášená okna, zanedbaná zahrada - areál je už léta opuštěný. Má za sebou ale bohatou historii. Posluchače theologického semináře vystřídali během druhé světové války váleční zajatci. Chvíli tu byl i lazaret, pak sklad obilí a od 50. let dětská ozdravovna. V roce 2008 koupila areál od církve Vězeňská služba. Nejdříve uvažovala o vzniku detenčního ústavu, později káznice. Z plánů ale sešlo. A od té doby se chtěl stát majetku zbavit. Podařilo se to až teď. A lidé z Vidnavy se ptají, co bude se seminářem dál?

Mladé maminky Natálii a Alenu jsem potkala v ulici poblíž školy. Obě si dovedou představit, v co by mohl seminář proměnit. Obávají se ale, že by nový majitel mohl do areálu nastěhovat problémové rodiny. „Sociálně slabé bychom tam nechtěli, už kvůli dětem. Domov důchodců by byl nejlepší, byla by práce pro lidi, ale co my můžeme,“ říkají maminky.

„Sociální bydlení v žádném případě, to je nesmysl,“ ubezpečuje obyvatele Vidnavy jednatel firmy Kaspec invest Ivan Kašpar. Plány společnosti ale upřesnit zatím nechtěl. „Jsou asi tři nebo čtyři projekty, ale zatím nechci předjímat,“ dodává Kašpar.

Nezávislý starosta Vidnavy Rostislav Kačora plány firmy také nezná. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabízel komplex k prodeji od roku 2015. Dosud ale o něj nikdo neměl zájem. „Jsme rádi, že se nám po čtrnácti kolech podařilo najít nového majitele a věříme, že areálu vdechne nový život,“ upřesnil mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Aktuálně nabízí úřad k prodeji ještě další rozsáhlý majetek ve městě. Bývalé dílny, které byly před lety součástí výchovného ústavu pro mládež. Druhou část polepšovny získaly v restituci sestry Boromejky. A i těm se podle Petra Fišera ze správy jejich majetku zřejmě podaří v nejbližší době budovy prodat.

autor: aja
Spustit audio