Arktické mrazy zasáhly i Jeseníky. Nápor lyžařů proto v posledních dnech polevil

28. únor 2018

Tuhé mrazy vyhánějí lyžaře z jesenických svahů. Nižší zájem v posledních dnech zaznamenali provozovatelé lanovek i lyžařských škol. Podle zkušeností Horské služby ale někteří lidé počasí podceňují a riskují tím vznik lokálních omrzlin. Záchranáři už řešili první takový případ.

Lyžařský instruktor Petr Fuks se chystá na výuku, na mrazy se pečlivě připravil. Teploměr ukazuje -15 stupňů Celsia. „Kolik mám vrstev? Strašně moc. Tři vrstvy na nohách plus kalhoty, pak pracovní bundu a zhruba tři, čtyři vrstvy pod ní,“ vypočítává instruktor.

Nápor lyžařů v Jeseníkách v posledních dnech kvůli mrazům citelně polevil. Poptávka klesla i tady v lyžařské škole. Případným zájemcům radí instruktoři výuku pokrátit. „Jde hlavně o zdraví toho dítěte a nezprotivit mu to lyžování, takže ho nenutíme lyžovat za každou cenu,“ říká Fuks.

Základy lyžování vysvětluje na sněhu mladému školákovi z Polska i Petr Rezek. Aron je statečný, ani po 35 minutách mu není zima. „Mrznou jim nožky nebo obličej. Je to extrém, ale my to zmákneme, viď Arone?“ povzbuzuje chlapce Rezek.

Mrazy se nevyplácí podceňovat

Mrazům odolává i obsluha nedaleké lanovky. Jiří Bohár se přitom oblékl stejně jako v jiných dnech. Mnohem častěji se ale v buňce střídá se svým kolegou. „Po 15, 20 minutách, jak potřebujeme. Já jsem zvyklý,“ komentuje.

Na svah se vypravil i Luboš Kressa z Třebíče se svou tříletou dcerkou. Nasazuje jí teplou kuklu, helmu a brýle, až má celý obličej zahalený. „To jsou její první hory a hned takové počasí. Je to problém, když si zaplatíte na pět dní ubytování. Buď budeme ležet na pokoji a dívat se na tablet, nebo to půjdeme na chvíli zkusit,“ konstatuje Kressa. Protože tady fouká, přemýšlí, že se přesune jinam: „Pro to malé dítě je to hrozné. Ale tohle jsou hory, to se nedá nic dělat.“

Mrazy mají vydržet celý týden. Lidé by je podle Horské služby rozhodně neměli podceňovat. Malým dětem nedoporučuje pohyb venku delší než hodinu.

autor: aja
Spustit audio