Armáda lidem zpřístupní okrajové části výcvikového prostoru Libavá na Olomoucku

4. květen 2016

Po měsících jednání armáda ruší striktní zákaz vstupu do výcvikového prostoru Libavá na Olomoucku. Ministerstvo obrany vytipovalo se starosty okolních obcí okrajové části újezdu a ty veřejnosti znovu zpřístupní, ale jen v určité dny.

Speciální povolenky ke vstupu tady lidé mít už nemusí. Nové nařízení armády se ale v současnosti týká jen dvou výcvikových prostorů v Česku - Libavé na Olomoucku a Březiny na Vyškovsku.

„Pokud se tam bude moct aspoň na víkendy, na sběr lesních plodin, tak je to plus pro všechny,“ říká bývalý voják Václav Smutný. Lesy tady na Libavé dokonale zná. Jako personalista v místních kasárnách pracoval 22 let. A protože se mu tady líbilo, svůj domek si postavil jen kousek od libavských lesů.

„Tady ten terén za Přáslavicemi poblíž střelnice mám prochozený po metrech,“ říká.

Po zmenšení prostoru letos v lednu ale armáda panu Smutnému povolenku ke vstupu do lesů už nevydala. A stejně tak i stovkám dalších lidí. Bez ní by tady riskovali vysokou pokutu. Starostové okolních obcí s tím ale nesouhlasili a teď se jim podařilo rozhodnutí vojáků zvrátit.

Správce vojenského újezdu Josef Dřímal jim přesně vymezil bezpečnostní hranice: „Lidé nebudou smět v žádném případě překročit hranici do prostoru střelnic. Tam jsou munice, střílí se tam už 70 let. Lidé budou muset respektovat bezpečnostní podmínky armády.“

„Rozhodnutí armády samozřejmě vítáme. Domluvili jsme se, že se tam může chodit v pátek, sobotu a neděli, když se necvičí, což je skoro celý rok. Myslím si, že to úplně stačí,“ reaguje na to lidovecký starosta Přáslavic Čestmír Rochovanský.

Povolenky ke vstupu začne armáda znovu vydávat taky na Vyškovsku. Ve vojenském újezdě Březina. Potvrdil to Jiří Caletka z tiskového oddělení Ministerstva obrany: „Ostatní prostory zatím zůstávají bez podobných opatření.“

„Jestli zvítězil zdrav ý rozum, to nevím, ale jsme rádi, že jsme se domluvili,“ uzavírá za ty šťastnější obce starosta Rochovanský.

autor: kra
Spustit audio