Armáda spásy otevřela v Šumperku zařízení pro lidi bez domova. Poskytuje sociální i zdravotní pomoc

20. březen 2018

Šumperská Armáda spásy jako první v kraji otevřela velkokapacitní zařízení pro bezdomovce, kteří se o sebe nedokáží starat sami, buď kvůli vysokému věku, nebo zdravotním problémům. Podle vedení nového domova by si nepřetržitou péči měli dovolit i lidé, kteří žijí výhradně ze sociálních dávek.

Ředitelka sociálních služeb šumperské Armády spásy Alena Krejčí provází zaměstnance po jejich novém pracovišti. Dvoupatrová budova je uzpůsobená i pro vozíčkáře. Každý pokoj tu má dvě postele. „Potom budeme vybavovat podle toho, jak budou přicházet. Pokud si přinesou své věci, tak si je sem budou moct také dát. V tuto chvíli máme zhruba 40 žádostí a stále přicházejí další,“ říká Krejčí.

Přípravy už dlouho sledovali i stávající klienti místního komunitního centra. „Bylo by to dobré, a nejenom pro mě, pro víc lidí. Jako je třeba Bobr, ten, co vždycky sedává na nádraží a nemůže na nohy. Je tady víc takových lidí,“ vyprávěl mi jeden z nich před téměř třemi lety.

Na každém pokoji jsou dvě lůžka

Do nově otevřeného domova nastupuje první klient už dnes. Plně obsazeno by vedení Armády spásy chtělo mít během jara. „Doufám, že lidé, kteří sem přijdou, budou nejenom šťastnější, ale naleznou na tomto místě opravdu naději pro život,“ věří národní velitel Armády spásy pro Česko a Slovensko Teunis Scholtens. Podle něj je tento domov zatím čtvrtý v celé republice, který tato organizace provozuje.

autor: sol
Spustit audio