Atentát na Heydricha: Gabčíkovi v rozhodující chvíli selhal samopal

23. květen 2023

Operace Antropoid byl krycí název pro parašutistický výsadek z Anglie na území Protektorátu Čech a Moravy za 2. světové války. Úkolem byl demonstrativní čin, který měl dát Spojencům i světové veřejnosti najevo, že československý národ se nesmířil s německou okupací.

Českoslovenští vojáci byli připravováni na sabotáže a diverze, trénovali boj holýma rukama, seskoky padákem a střelbu z různých zbraní. Těsně před koncem roku 1941 byli parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík vysazeni spolu s výsadkem Silver A a Silver B na území Čech.

Díky kontaktním adresám se dostali do Prahy, kde se spojili s místním odbojem. 27. května 1942 Gabčík a Kubiš provedli v Praze-Libni atentát na vozidlo nenáviděného zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Gabčíkovi v rozhodující chvíli selhal samopal, a tak Kubiš hodil na vozidlo nálož z upraveného protitankového granátu. Heydricha zranil kovový úlomek karoserie a 4. června 1942 zemřel.

Posledním místem, kam se parašutisté ukryli před gestapem, byl pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Byli však prozrazeni. Po urputném boji s německými jednotkami Gabčík a Kubiš s dalšími pěti výsadkáři zahynuli.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio