Autobusovou zastávku v Lošticích proměnil malíř v galerii osobností města i celé Hané

29. duben 2019
Česko – země neznámá

Loštice na Šumpersku v Olomouckém kraji jsou sice malé, přesto nezapomenutelné městečko. Najdeme v něm opravdu hodně pozoruhodných pamětihodností. A poměrně nedávno k nim přibyla i unikátní malovaná autobusová zastávka, která oslavuje nejen významné rodáky z Loštic, ale i z celé Hané a potažmo i celé Moravy.

Když se řekne Loštice, většina turistů, alespoň trochu znalých reálií střední Moravy patrně připojí vzpomínku na tvarůžky, které se zde vyrábějí a mají tu nejen své muzeum, ale i cukrárnu. Znalejší literárních a výtvarných hodnot možná znají Loštice jako místo, kde působil ilustrátor Adolf Kašpar, kterého sem nalákal rodák z nedalekého Palonína, malíř a myslivec Stanislav Lolek. A právě s ním je spojena liška Bystrouška, o které mu vyprávěl jeho učitel, revírník Kořínek v nedalekých lesích kolem Vacetína.

Loštice jsou však i místem, kde žijí, nebo žili i další zajímaví lidé. Nadšenci chovatelé, rybáři, turisté i písmáci. Všem těmto na počest a také mnoha jiným vznikla v roce 2013 unikátní malovaná autobusová zastávka.

Za jejím vznikem stojí dlouholeté přátelství dalšího zdejšího pábitele, řezbáře a vypravěče Jaroslava Beneše a malíře Petra Herziga Dubického. Jaroslav Beneš na výpadovku do Moravičan, kde má svůj ateliér, rok co rok láká stovky návštěvníků na svůj unikátní betlém. A proto mu vadil neutěšený stav autobusové zastávky naproti jeho domu. A tak při jedné z návštěv ponoukl právě malíře Petra Herziga Dubického, aby zastávku vyzdobil velikány z dějin Loštic, Hané a celé Moravy. Mistr, který má na svém kontě obnovu mnoha drobných sakrálních památek, hlavně svatých obrázků a Božích muk, nejprve nechtěl. Nakonec jej prý ale zlákala možnost namalovat si mazanou lišku Bystroušku.  

A tak zastávku postupně vyzdobil slavnými obyvateli Loštic, ke kterým patří zakladatel místní kapely Veselky Stanislav Veselý, dále Jaroslav Dubský, jenž hraje v místní country kapele, nebo cyklistický rod Hekelů či chovatel Josef Prokop s obrovskými včelami a kohoutem. Všemu vévodí bájný král Ječmínek a liška Bystrouška. Ovšem nechybí ani cestovatel Jan Eskymo Welzl, zápasník Gustav Frištenský, silák a vlastenec, hanácký obr Josef Drásal či písničkář Karel Kryl. Olomoucký „tykadlový řidič“ Roman Smetana zde poletuje po nebi a dole vyřezává další figurku i iniciátor výzdoby zastávky Jaroslav Beneš.

Celá zastávka je doplněná právě jeho řezbářskými výtvory. Ty bohužel chrání mříž, ale i tak se zde lze zastavit a udělat si třeba malou exkurzi do dějin Loštic před samotnou návštěvou města. A když bude Jaroslav Beneš zrovna doma, rád vás dějinami zastávky i Loštic osobně provede.

autor: kbz
Spustit audio