Autorem označení Česká Kanada se stal pražský novinář. Inspirovala ho cesta po Severní Americe a potřeba propagace

13. prosinec 2023

Krajinná oblast a turistická destinace, které se říká Česká Kanada, leží na jihozápadním okraji Českomoravské vrchoviny, na pomezí jižních Čech a západní Moravy při jejich trojmezí s Dolními Rakousy.

Symbolem a dominantou oblasti je rozsáhlá zřícenina hradu Landštejn. Popularitě se těší také renesanční historické centrum města Slavonice, přilehlé muzeum prvorepublikového opevnění či pomník fiktivního českého génia Járy Cimrmana.

Autorem označení Česká Kanada se stal ve 20. letech minulého století jindřichohradecký rodák, pražský novinář a esejista Jaroslav Arnošt Trpák. Inspirovala ho jeho předešlá cesta po Severní Americe, během níž si uvědomil, že k nastartování turistického ruchu v jeho krásném rodném kraji je nezbytná promyšlená propagace.

V roce 1994 vznikl přírodní park Česká Kanada zahrnující nejhodnotnější části lokality. Dodnes svým nízkým zalidněním, množstvím lesů, vodních ploch a relativně chladným a sychravým podnebím připomíná turistům a trempům atmosféru severoamerického státu Kanada.

Spustit audio