Avokádový salát se sýrem Cottage

15. březen 2015

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové).

Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky. Avokádo je velice dobré když ho jíme i syrové nebo tepelně upravené, dá se z něho dělat i velice dobrá zdravá polévka či pomazánka.

Nejvyšší hodnoty výživných látek se vyskytují jen ve zralých plodech avokáda, které pod tlakem prstu lehce povolí. Koupili jste nezralé avokádo? Zabalte ho do novinového papíru a přibližně za 2-3 dny bude správně zralé.

Suroviny: 1 svazek pažitky, 400 g sýru Cottage, sůl a pepř, 1 malé zralé avokádo, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 1 hlávka salátu, 1 svazek jarní cibulky, 100 ml vývaru, 1 čajová lžička středně ostré hořčice, 1 polévková lžíce oleje

Postup: Pažitku opláchneme, otřepeme dosucha a nakrájím. Vmícháme ji do Cottage, osolíme, opepříme a dáme do chladna. Avokádo podélně rozpůlíme, odstraníme pecku. Půlky oloupeme a dužninu pokrájíme na kostičky. Ihned pokapeme šťávou z citronu. Ze salátu odstraníme ovadlé listy, salát opereme, odstředíme dosucha a natrháme na kousky velikosti sousta. Očistíme jarní cibulku a nakrájím ji na kousky. salát upravíme na talíř a posypeme jarní cibulkou a kostičkami avokáda. Z vývaru s hořčicí, solí, pepřem a olejem připravíme zálivku a salát pokapeme. Navrch dáme cottage.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.