Až budu velký, chci vyhrát olympiádu, má jasno mladý bikrosař

12. říjen 2022

Tomáš Souček je mladá naděje pardubického bikrosu. Ve svých osmi letech má na kontě řadu velkých úspěchů.

Stihl už získat druhé místo na MS ve Francii, na ME v Belgii byl první a ve své kategorii B8 je vítězem nejvyššího českého seriálu – Českého poháru. K bikrosu se dostal přes kamarády: „Kamarád mého bráchy jezdí bikros a tak jsme si to šli zkusit a začalo nás to bavit, tak jsme jezdili taky. Nejvíc mě baví skoky a nejmíň mě baví pády. Jedu nadoraz od startu až do cíle, strach nemám,“ říká mladý závodník.

Co je bikros?

„Cyklistická, olympijská disciplína, závod osmi jezdců na uzavřené trati. Je to kontaktní sport, rychlý, adrenalinový, plný zatáček a skoků,“ říká o bikrosu bývalý závodník Lukáš Beděrka. V Pardubicích má tento sport tradici už od roku 1986. Závodníky tu můžete pravidelně vídat na dráze na sídliště Závodu Míru.

A jak jde sport dohromady se školou? „Tom nosí jedničky, občas tam nějaká dvojka je, ale jinak mu to se školou funguje dobře,“ říká táta Martin, který je Tomášovi důležitou podporu. „Chtěl bych vyhrát Mistrovství světa a až budu velký, chtěl bych vyhrát olympiádu,“ dodává Tom.

Vyzkoušejte bikros

Přijďte na bikrosovou dráhu v Pardubicích v úterý a čtvrtek, jsou tam tréninky a můžete si vyzkoušet třeba závody jako příchozí kategorie. To znamená ti nelicencovaní závodníci, kteří to stejně jako Tomáš můžou posunout z příchozích do těch závodních a objíždět republikové šampionáty a mistrovství,“ říká Lukáš Beděrka.

Jezdí bikros i holky? Co na úspěchy říkají kamarádi a znamenají protekci ve škole? A jak dlouhá byla cesta z Pardubic až na mistrovství světa? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Součkem.

Spustit audio

Související