Bagry odstraňují kamenné zpevnění z břehů řeky Moravy u Štěpánova. Úpravy koryta mají pomoct zadržet vodu v krajině

11. březen 2019

Nejen zpěv ptáků, ale taky hluk těžké stavební techniky se ozývá z lužních lesů v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví na Olomoucku. Dělníci tam pracují na úpravách říčního koryta, které mají mimo jiné pomoct v boji proti suchu a taky povodním.

S vodařem Agentury ochrany přírody a krajiny Janem Koutným stojíme na břehu řeky Moravy nedaleko Štěpánova na Olomoucku a sledujeme bagry, které tady pracují na úpravách říčního koryta.

Upravované koryto řeky Moravy u Štěpánova

„Břehy byly opevněny velkými těžkými kameny o hmotnosti 200 – 1000kg v dlouhých úsecích, což brání řece ve vývoji do stran, který chceme kvůli zadržování vody v krajině,“ říká vodař Agentury ochrany přírody a krajiny a dodává, že přistoupili k řešení ve dvou krocích. Nejdůležitějším krokem bylo vykoupení pozemků v CHKO tak, aby řeka nebrala cizí pozemky, když se bude koryto pohybovat do stran.  

Z vytěženého materiálu z břehů dělníci dělají v řece pomocí takzvaných kráčejících bagrů různé ostrůvky. To by měla ocenit zdejší fauna.
„Mozaika stanovišť bude větší. To znamená, že se objeví spousta druhů vázaných na různá ta stanoviště ptáků. Kolmé hlinité břehy by mohli osídlit ledňáčci říční,“ upřesňuje zoolog z Agentury přírody a krajiny Vladislav Holec. Úpravy břehů Moravy v délce několika kilometrů by dělníci měli stihnout do příchodu jara.
„Máme ještě v plánu vytipovat si místa s pro přípravy dalšího podobného projektu,“ doplňuje Jan Koutný.

autor: bas
Spustit audio