Balla: Velká láska. Opravdový milostný román, nebo nesmlouvavý a ironický pohled na současný svět?

11. listopad 2022

Příběh lásky, která se nestala, ve světě, kde se nic stát ani nemůže. Poslechněte si premiérovou Četbu s hvězdičkou z absurdního, komického a sžíravě současného milostného románu a nahlédněte posttotalitní Slovensko očima Bally, jednoho z nejúspěšnějších slovenských spisovatelů. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Michal Štěrba
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Michal Šanda
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 3. 11. 2022
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Skutečná láska by přišla Andričovi vhod. Ale co je pro zvětralého sedmačtyřicetiletého úředníka a spisovatele, povětšinou opilého životního skeptika, skutečná velká láska? Je to jeho vztah k vitální Lauře, která hledá pro svou dceru nového otce? Nebo jen zvědavost?

Absurdní, komický a současně sžíravě současný příběh Velká láska slovenského spisovatele Bally je velkým milostným románem. Láska zde ovšem nespěje k naplnění, ale jen k rozkladu a poznané neschopnosti milovat. Čtenář může mít chvílemi pocit, že má před sebou příběh rytíře smutné postavy Dona Quijota, který ovšem nenapsal Cervantes, ale Charles Bukowski s Franzem Kafkou. Balla ovšem nabízí mnohem více. V mnohovrstevnatém textu vyniká i lidová mentalita posttotalitního Slovenska nebo autorova kulometná palba do vlastních spisovatelských řad.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související