Banánový chlebíček
Přemýšlíte, co s dvěma posledními, už lehce přezrálými banány? Banánový chlebíček! Stačí pár dalších surovin a během chvilky máte zaděláno na výbornou sladkost ke kávě. Svůj recept nabízí kulinář Petr Stupka.
- 2 – 3 banány (450 gramů)
- 200 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů přírodního cukru
- 70 gramů másla
- 2 vejce
- 50 mililitrů podmáslí (nebo mléka s trochou citronové šťávy)
- menší lžička jedlé sody
- špetka soli
Kouskem másla vytřete a hrstkou mouky vysypejte formu na chlebíček. Zapněte troubu na 170 stupňů.
V míse vyšlehejte vejce s cukrem a trochou soli do pěny. Poté přidejte rozměklé máslo a nakonec rozmačkané banány s podmáslím (nebo mlékem s citronovou šťávou).
Vzniklou směs promíchejte s prosátou moukou, do které předem rozmíchejte jedlou sodu. Řídké těsto nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut.
Nebojte se experimentovat
Do těsta můžete podle chuti přidat kousky čokolády, ořechy či sušené ovoce.
Petr Stupka velmi rád přidává do chlebíčku mletý kardamon a trochu koření pěti vůní, hodí se i vanilka a mletá skořice.
Pokud chcete použít celozrnnou mouku, například špaldovou, přidejte o půl deci více podmáslí (mléka).
Bezlepkovou variantu připravíte snadno z pohankové, kukuřičné nebo rýžové mouky. V tom případě přidejte do těsta balíček pudinkového prášku, nebo 40 gramů bramborového škrobu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.