Barokní hřbitov ve Střílkách na Kroměřížsku patří mezi evropské unikáty

18. srpen 2015
Česko – země neznámá

I místo posledního odpočinku může být půvabné a inspirativní. Jedno se nachází v malé obci Střílky mezi Vyškovem a Uherským Hradištěm. Jde o unikátní barokní hřbitov z první poloviny 18. století. Originální architekturou a sochařskou výzdobou představuje vzácné umělecké dílo, které je jedinečné nejen u nás, ale i v zahraničí.

Barokní hřbitov ve Střílkách je postaven přímo ve středu obce. U vstupu stojí nádherná socha smutečního anděla v nadživotní velikosti. Strážce hřbitova má pohled upřený do dálky a připomíná křesťanské poselství: "Pomni, člověče, že prach jsi a v prach se obrátíš".

Na zdi vstupní terasy jsou umístěny čtyři vázy. Představují křesťanské symboly peklo, smrt, nebe a očistec. Nebe je ztvárněno Božským okem a skupinou andílků, reliéfová výzdoba vázy Peklo je provedena podle Michelangelovy fresky Poslední soud v sixtinské kapli římského Vatikánu.

Smuteční andělé hřbitov neuhlídali

Pod kaplí je umístěna krypta majitelů zdejšího panství - hrabat Kuenburků. Po stranách pak stojí dvě velké sochy smutečních andělů - strážců hrobky. Hlava jednoho z nich připomíná známou sochu Michelangelova Davida ve Florencii. Autorem sochařské výzdoby hřbitova je moravský sochař Gottfried Fritsch. Podíleli se na ní ale i další sochaři: Blažej Sturm z Holešova a Václav František Solnický z Brna.

Barokní hřbitov Střílky

Pohřebiště se budovalo třináct let. Vysvětilo se 12. května 1743 a poté bylo předáno ke svému účelu veřejnosti. V roce 2001 bylo deset barokních soch odcizeno. Dnes je proto na barokním hřbitově ve Střílkách k vidění jen zbylých 23 soch. Mezi nimi například Veraikon neboli rouška Veroniky s hlavou Krista, dále pak Lítost a pokání, které představují dva plačící andílci, či Lenost a rozmařilost. Barokní hřbitov je dochován ve své architektonické koncepci a sochařské výzdobě v původním stavu.

Hřbitov ve Střílkách slouží k pohřbívání dodnes. Díky důmyslnému systému drenážního odvodnění, které vyúsťuje do obvodových zdí, se těla zemřelých rychleji rozkládají. I proto se na hřbitově může po deseti letech pohřbívat do původního hrobu.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio