Barokní zámek v Přestavlkách na Přerovsku je v dezolátním stavu. Majitel na opravu ale nemá peníze

7. únor 2023 11:55

V havarijním stavu je původně barokní zámek v Přestavlkách na Přerovsku. Z opuštěné památky v centru obce odpadává zdivo, má staticky narušenou střechu a na několika místech se už propadly stropy. Podle vedení obce budova ohrožuje chodce. Stejný názor mají i úředníci přerovského magistrátu, kteří nařídili vlastníkovi památky zámek oplotit.

Zámek prodalo olomoucké arcibiskupství před dvaceti lety. „Od té doby, co to ten pán koupil, to chátrá. Neinvestuje do toho. Všichni tady trneme hrůzou. Když se podíváte, pravá spodní strana od věže padá, střecha se propadá. Prostě ten zámek jde do kopru,“ kroutí hlavou Šárka Lucie Hrubá, která se zrovna procházela zámeckým parkem se svým psem.

I nezávislá starostka Ludmila Netopilová je přesvědčená, že je zámek pro okolí nebezpečný. „Opravdu to není příjemný pohled. Současný stavebně technický stav zámku je havarijní. Střecha je silně staticky narušená a do objektu zatéká, což se projevilo v narušení stropu ve druhém nadzemním podlaží zámku a vyžaduje statické zajištění dřevěnými podpěrami a trámy. A někde chybí i okapy,“ uvádí Netopilová.

Opravdu není to příjemný pohled. Současný stavebně technický stav zámku je havarijní.
Ludmila Netopilová, nezávislá starostka Přestavlk

Potvrzuje to i posudek statiků. Úředníci stavebního úřadu přerovského magistrátu proto majiteli nařídili celý zámek oplotit. Ten to ale podle Lenky Chalupové, mluvčí přerovského magistrátu, v termínu neudělal. „Vlastník oplocení zámku provedl jenom částečně. To je ale podle nás nedostatečné a vnímáme to jako nesplnění naší výzvy. Proto jsme ho vyzvali, aby zjednal nápravu a zámek oplotil celý, a to přesně podle zákresu v katastrální mapě,“ vysvětluje Chalupová.

Spolumajitelem zámku je Martin Klein. Ten slibuje, že zábrany kolem celé památky doplní. Peníze na opravy prý ale nemá. „Oprava by byla tak náročná, že to z vlastních zdrojů neufinancuji. Do střechy je potřeba dát třeba 30 milionů. A kde je chcete dneska vzít,“ odpovídá Klein.

Podle nařízení úředníků musí teď navíc majitel zámku mj. taky rozebrat narušené římsy, ze kterých hrozí odpadávání uvolněných cihel. Vypracovat si musí nechat taky nový statický posudek včetně zhodnocení stavu zámecké věže. Pokud to neudělá, hrozí mu pokuta, a to až do výše 200 tisíc korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio