Bečvu mám v žilách, je to moje řeka, říká Jan Hloušek, předseda rybářského svazu z Lipníku nad Bečvou

Pro mnoho lidí je řeka Bečva synonymem ekologické havárie, která se stala na podzim loňského roku. Její název vznikl ze slova bečet, což ve valašském nářečí znamená plakat. Řeka v září opravdu zaplakala. A s ní spousta rybářů, kteří se o ni starají. Metráky ryb skončily v kafilerii, návrat k normálu bude trvat mnoho let.

Jan Hloušek na rybách


Jan Hloušek předsedá Místní organizaci Českého rybářského svazu v Lipníku nad Bečvou, která právě loni slavila stoleté výročí. Stejně jako na jiných místech, i tady zaznamenali nárůst členské základny. „Vrátili se třeba lidé, kteří chytali před dvaceti lety. Pak toho nechali, protože zakládali rodiny, stavěli baráky, věnovali se práci a teď své vybavení oprášili,“ říká lipenský rybář.

Bečva má podle Jana Hlouška úžasný profil, střídají se v ní různá rybářská pásma. „Zatímco na Valašsku jsou to ryze pstruhové vody, protože řeka je mělká, rychlá a mladá, směrem do Hranic začíná pásmo spíše proudomilných ryb, kde vidíme ryby lososovité. Níže směrem k Hustopečím nad Bečvou si zase libují ryby reofilní, ostroretky, parmy, jelec tloušť. A v Oseku nad Bečvou začíná cejnové pásmo, kde narazíme na kapry, sumce i proudomilné ryby,“ vyjmenovává.

V Lipníku nad Bečvou mají rybáři na starost 13 kilometrů řeky a k tomu i stojaté vody. „Třeba revír Škrabalka, který je současným slepým ramenem řeky. Lidé vidí, kudy dříve tekla, klikatila se, meandrovala,“ láká k návštěvě rybář Jan Hloušek. Zve i k rybníku Lukavci, který leží v katastru obce Veselíčko a je ideální pro rodinný rybolov nebo pořádání dětských soutěží.

Bečva

K vodě Jana Hlouška přitahuje tajemno. Rád vzpomíná na svou první ulovenou rybu, na okamžik, kdy mu na prutu přistál ledňáček, nebo když pozoroval plavajícího bobra. Věří, že se viník velké kyanidové havárie z loňského podzimu najde. „Spravedlnost je pro mě naprosto klíčová,“ říká pevným hlasem.

autor: voj
Spustit audio