Bělotínský týden zpěvu láká zpěváky a hudebníky již 28 let

14. srpen 2019

Několik stovek amatérských zpěváků z Česka, Slovenska a Německa zamířilo tento týden do Hranic. Na 28. ročník přehlídky amatérských sborových zpěváků. V prvních dnech repertoár barokních, jazzových, ale i moderních skladeb nacvičují. Publiku ho představí na dvou závěrečných koncertech.

Bělotínský týden zpěvu 2019

Pavel Koňárek je dirigent brněnského národního divadla. Spolu s účastníky Bělotínského týdne zpěvu tráví při zkouškách v tělocvičně průmyslové školy v Hranicích více než osm hodin denně. „Je to náročné především pro zpěváky, ale i pro nás dirigenty. Vsadil jsem na barokní hudbu a také na hudbu 20. století, aby to bylo pestřejší,“ říká Koňárek.

Stanislav Cepník z Prahy si týdenní dovolenou v srpnu kvůli zpívání v Hranicích bere už více než deset let. Dříve sem jezdil spolu se svými třemi syny. Letos dorazil se dvěma dcerami. I když o sobě tvrdí, že není žádný zpěvák, při zkouškách stojí mezi basisty. „Celá naše rodina má ráda hudbu, všechny naše děti se hudbou nějak zabývají,“ popisuje Cepník. Zpívají tu nejen dospělí ale i malé děti. Dokonce předškolního věku.

Bělotínský týden zpěvu 2019

Eduard Kavala Bělotínský týden zpěvu pořádá a nechyběl ani u jednoho z celkem 28 ročníků. „Je to neuvěřitelné a úžasné, že se to takhle chytlo a zájem o zpívání neklesá,“ dodává pořadatel. 

Účastníci Bělotínského týdne zpěvu se posluchačům představí hned při dvou závěrečných koncertech. Děti ve čtvrtek v divadle Stará střelnice a dospělí zazpívají v pátek v kapli svaté Barbory.

autor: kra
Spustit audio