Betlém jako 60 let stará rodinná památka. Teď je k vidění v bludovském kulturním době

24. prosinec 2021

Od roku 2018 renovoval rodák z Bludova na Šumpersku Dušan Březina ve své garáži velký dřevěný betlém po svém strýci z východního Slovenska. Přes šedesát let starou rodinnou památku se před časem rozhodl ukázat veřejnosti. Lidé si ji můžou prohlédnout v bludovském kulturním domě.

Pomocí klasického setrvačníku rozpohyboval Dušan Březina drobné mlýnské kolo na kraji dřevěného betléma, který zabírá kus haly v bludovském kulturním domě. „Je to tři metry na metr a půl. Horní chaloupky jsou hodně těžké, protože je to všechno masivní dřevo,“ popisuje Březina.

Kromě větrného mlýna tvoří betlém několik dalších budov a desítky zvířecích a lidských figurek. Vidět je tu třeba tančírna i s tanečníky, pochopitelně chlév s jesličkami, ale taky myslivec na posedu. Dohromady jde v podstatě o celou vesnici. „Strejda pocházel až od ukrajinských hranic. Tam asi čerpal inspiraci, což jde vidět, protože betlém je dělán hodně ve východním duchu,“ říká Březina.

Fotografie staré podoby betlému

Desítky let starý betlém se k Dušanu Březinovi dostal v roce 2018 ve velmi špatném stavu. „Některé figurky už byly zničené. Když se podíváte na starou fotografii, vidíte, že některá zvířata byla bez noh, bez ocasu, bez uší,“ srovnává Březina.

Figurku po figurce tak Dušan Březina postupně všechny zrenovoval a přidal i spoustu nových. Poškozené budovy pak dostaly nový žluto-hnědý nátěr. „Některé chalupy jsem přetíral až osmkrát, aby to trochu vypadalo, protože ta stará barva pořád vylézala. Někdy jsem si s těmi domy a zvířaty už povídal,“ usmívá se Březina.

Desítky hodin strávených v garáži broušením, lakováním a vyřezáváním podle něj ale rozhodně stály za to. Březinův betlém bude v bludovském kulturním domě k vidění do 6. ledna.

Spustit audio