Bez biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna by Morava vypadala jinak, dokazuje to nová výstava v olomouckém muzeu umění

16. červen 2019

Pořídil jeden z nejvzácnějších obrazů v Česku. Díky němu se baroko na Moravě nestalo obdobím temna, ale rozkvětu. Olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelcorna byl totiž podle historiků skvělým manažerem. Baroknímu velmoži věnovalo olomoucké Muzeum umění největší letošní výstavu. Dozvíte se na ní mimo jiné i to, že biskup Karel měl rád luxus. A že zasáhl do čarodějnických procesů.

„Biskup Karel je naprosto výjimečný v mnoha ohledech,“ bez něj by vypadala Morava jinak, říká kurátor výstavy Ondřej Zatloukal. „Zmíním tu rozsáhlou síť rezidencí od Brna přes Vyškov, Mírov, Kroměříž, Olomouc, Hukvaldy. V Olomouci se vedle Arcibiskupského paláce podílel na těch hlavních motivech Olomouce, což je kostel sv. Michala, klášter Hradisko, Kopeček, To je základní páteř dnešní barokní Olomouce. Nesmím zapomenout na Kroměřížský zámecký areál,“ dodává Zatloukal.

Biskup Karel - podobizna vpravo

Byl to barokní mecenáš, sběratel, stavitel i ryze praktický podnikatel. Podle dalšího kurátora Miroslava Kindla, biskup Karel miloval také hudbu. Návštěvníci se s jeho aktivitami na výstavě seznamují formou jakýchsi vzkazů přímo od biskupa.

„Biskup Karel z Lichtensteinu-Castelcorna byl prvním biskupem, který zaměstnával větší množství hudebníků, provozoval v Kroměříži svou kapelu. Představíme ty nejdůležitější hudebníky a to nejdůležitější, co je dochováno z Karlovy doby v Kroměřížském hudebním archivu,“ přibližuje Kindl.

Kurátor Miroslav Kindl

A miloval luxus. „Představíme jeho agenty, kteří mu do střední Evropy posílali luxusní zboží, například pigmenty pro malíře, nebo parfémy,“ dodává Kindl.

Stinnou stránkou z dnešního pohledu je jeho vydání biskupa Lautnera ve smutně proslulých čarodějnických procesech na Jesenicku. „Domníváme se, že skutečně v druhé polovině 17. století ještě věřil domu, že potírá ďábla ve své diecézi,“ uzavírá kurátor.

Výstava s názvem Za chrám, město a vlast má dvě části. Olomouckou expozici se věnovali kurátoři biskupově osobnosti. V Kroměříži poznají návštěvníci biskupa Karla jako náruživého stavebníka a mecenáše.

autor: bam
Spustit audio