Bez motorové pily se hasiči neobejdou. Jak s ní umí zacházet? To předvedli během soutěže v Olomouci

23. září 2022 09:01

Několik desítek profesionálních a dobrovolných hasičů z celého Česka soutěžilo ve čtvrtek v Olomouci o titul Hanácké pilař. Součástí klání, ve kterém museli prokázat své dovednosti při práci s motorovou pilou, byly čtyři disciplíny. Výměna řetězu, odvětvování, kombinovaný a přesný řez.

Daniel Kouřil ze stanice v Zábřehu výměnu řetězu zvládnul za 59 sekund. „Mohlo to být o něco lepší. Doma jsem to cvičil a bylo to rychlejší. Ne vždy se to ale úplně podaří,“ hodnotil svůj výkon. Ze Zábřehu je i obhájce loňského vítězství Jiří Klimeš. „Vůbec jsem netrénoval. Vytáhl jsem to po půl roce z regálu,“ prozradil s úsměvem.

Práce s pilou je v současnosti jednou ze základních dovedností hasičů. „Alespoň v Olomouckém kraji je to dané tak, že je nějakých 80 procent hasičů, kteří mají papíry na motorovou pilou a můžou s ní dělat u zásahu. Nejsou to velitelé, ale jinak strojníci, obyčejní hasiči bezpodmínečně skoro všichni,“ vysvětluje Vladimír Vilímek ředitel sportovního klubu při Hasičském záchranném sboru Olomouckého kraje.

Pily kromě hadic a proudnic patří aktuálně k technice, kterou hasiči využívají při zásazích nejčastěji. Nepostradatelné byly především při likvidaci požáru v Hřensku nebo po loňském tornádu na jižní Moravě.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio