Bez pomoci státu pevnost Josefov nezachráníme, tvrdí radnice v Jaroměři

2. březen 2020 09:07

Pevnost Josefov by potřebovala daleko větší investice, než si může město Jaroměř dovolit. Hrozba akutních havarijních situací roste a tak se radnice pokusí jednat s ministerstvem kultury o případné pomoci. 

Investice v řádech desítek miliónů korun a další opravy sice město plánuje i pro letošní rok, na konci února to potvrdilo i zastupitelstvo. Jenže na údržbu mimořádně náročná lokalita by potřebovala výrazně víc, než si může Jaroměř dovolit.

Čtěte také

„Pokračujeme druhý rok ve stavbě a opravách severovýchodní části hradeb. To je v celkové hodnotě 140 milionů korun. V tomto roce se plánuje udělat největší objem akcí," říká starosta Jaroměře Josef Horáček z Volby pro město.

Zastupitelstvo bude navíc jednat o poskytnutí dalších peněz místnímu spolku ochránců památek. Jenže ani to zdaleka nestačí, pevnost by podle starosty potřebovala možná až šest miliard korun.

Takové prostředky Jaroměř zkrátka nemá a mít nemůže.
„Co se týče dalších investičních akcí, tak tam do budoucna opravdu už bez pomoci státu nebudeme schopni zrealizovat takřka vůbec nic. Obávám se, že se nebudou řešit ani havarijní stavy."

V pevnosti Josefov je otevřena nová expozice dělostřelectví

Ředitel Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský připomněl, že podobně jako Jaroměř je na tom i Terezín. Peníze jsou potřeba do obou pevnostních měst, v absolutních číslech možná víc do Jaroměře.
„Podivestovanost je zřejmě v Josefově větší. Terezín má menší podinvestovanost, ale je to výrazně menší město. Rozpočet a spolufinancování velkých projektů, to je hazardování s financemi města."

Havarijní situace jsou velmi blízko

Čím dřív se najde řešení, tím líp, shodují se ředitel památkářů i starosta. Pokud totiž jde o hrozby akutních havárií, jsou velmi blízko.

Čtěte také

„Akutní investice, které zrovna v této chvíli řešíme, že se nám například rozpadá krytá chodba u Bastionu číslo 1. Tohle je velmi blízko přístupu veřejnosti. Zatím statický průzkum naznačuje, že budeme potřebovat zhruba 7 milionů korun na statické zajištění nemovitosti. Nemluvíme o kompletní opravě," říká Josef Horáček.

A Jiří Balský doplňuje:
„Myslím si, že nejkritičtější situace je na onom prstenci opevnění. Tam jsou některé úseky doslova havarijní. A pokud tam se v jednotlivých letech neudělá intenzivní stavební zásah, tak můžeme očekávat i nějaké zhroucení. Obecně tam vypadávají římsové pískovcové bloky, to jsou extrémně těžké kameny. A všude kolem hradeb je veřejný prostor."

Pomůže ministerstvo kultury?

Čtěte také

Město se obrátilo se žádostí o pomoc na kraj, hejtman Jiří Štěpán z ČSSD přislíbil, že se pokusí zprostředkovat jednání s ministrem kultury.

A existuje naděje, že pomoc z ministerstva přijde? Josef Horáček věří, že ano.
„Nemůžu hovořit za pana ministra, nicméně pan náměstek je velmi nakloněn tomu, aby pevnosti Josefov a dalšímu městu Terezín ministerstvo kultury významně pomohlo."

Jednání za účasti města, kraje a ministerstva kultury by mohla přijít na řadu už v tomto měsíci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související