Bezdomovci v Přerově můžou nově přečkat chladné zimní noci ve speciálních iglú

7. listopad 2019

Iglú nakoupila tamní radnice, jinou alternativu ubytování pro lidi bez domova totiž nemá. Jsou speciálně zateplené a některé určené i pro dvě osoby. Pracovníci charity je teď nabízí prvním zájemcům.

Jan Kunčík v ulicích Přerova žije už pět let. Nejčastěji přespává na schodech tamního kina Hvězda. Iglú si prohlíží s nedůvěrou. „To by mi rozbili a rozkopali,“ říká Kunčík. Taky další přerovský bezdomovec pan Jiří z iglú nadšený není. Je pro něj prý moc těžké. „To nemůžete vzít do tašky a odnést si to,“ říká pan Jiří.

Iglú je vlastně necelý metr vysoký tunel z polyetylenové pěny a hlíníkové fólie. Je nehořlavý a vyhřívá se lidským teplem a teplota uvnitř je až o 18 stupňů Celsia vyšší oproti venkovní teplotě. Říká ředitelka přerovské charity Alena Pižurová.

„Iglú jsou momentálně uložena v objektu U Bečvy, kde sídlí nízkoprahové centrum Lorenc pro lidi bez přístřeší, které provozuje charita Přerov. Pokud někdo projeví zájem o iglú, tak ho budeme směřovat na pracovníka magistrátu, který s ním uzavře smlouvu a iglú mu bude půjčeno,“ přibližuje Pižurová.

Přerovská radnice těchto speciálních termoizolačních zařízení nakoupila celkem dvacet. Osmnáct pro jednotlivce, dva pro páry. Bezdomovci je budou mít ve výpůjčce. „Je to program, který jaksi nahrazuje noclehárnu, kterou město Přerov nemá. Je to další šíření sociální služby. Uvidíme, jaká bude využitelnost. Víme, ve kterých lokalitách se zdržují, takže předpokládáme, že si na ta místa iglú donesou, aby tam přežili tuhou zimu,“ říká náměstek přerovského primátora Petr Kouba volený za ODS.

Podle posledního sčítání žije v Přerově v současnosti 26 bezdomovců. 22 mužů a 4 ženy. Většina z nich žije bez střechy nad hlavou více než 5 let.

autor: kra
Spustit audio