Běžeckou magistrálu v Jeseníkách upravuje nově jediný spolek. Dotuje ho i Moravskoslezský kraj

25. leden 2018

Hlavní běžeckou magistrálu v Jeseníku upravuje od letoška jediná rolba. Trasa mezi Vřesovou Studánkou, Švýcárnou, Pradědem a Ovčárnou leží na území dvou krajů a doteď byla její údržba roztříštěná mezi několik subjektů. Oba kraje ale nakonec podpořily spolek Jeseníky – Severní hřeben.

Paní Irena právě zaparkovala na Červenohorském sedle a chystá se na vyjížďku po hlavní magistrále na Švýcárnu. Trasu dobře zná, jezdí sem už léta. „Vždycky začínám v prosinci, když napadne sníh. Tady je to sázka na jistotu,“ říká. Jde totiž o trasu, na které sníh díky nadmořské výšce vydrží v Jeseníkách nejdéle. A mezi běžkaři je velmi oblíbená. „Od ledna, hlavně o prázdninách a o víkendu, je to tady šílené, davy lidí,“ potvrzuje paní Irena.

Úprava stopy nebyla doteď jednotná. Od této sezóny ji zajišťuje spolek Jeseníky – Severní hřeben. „My jsme začali už prvním sněhem a doteď jsme to od toho listopadu dělali na vlastní náklady,“ uvedl předseda spolku Josef Sekula. Podle svých slov se snaží úpravu magistrály maximálně zkvalitnit: „Chceme jezdit každý den, pokud je to možné, protože si myslíme, že si to tento hřeben zaslouží. Je to pupek Moravy, jak říkáme, a chtěli bychom tam mít špičkové tratě.“

Současný režim si pochvaluje například Jan Baďura, trenér jesenického Fenix Ski teamu. S mladými sportovci jezdí na magistrálu pravidelně několikrát týdně. „V předchozích letech jsme trénovali na začátku sezóny zpravidla v okolí Pradědu, ale v letošní sezóně, kdy je ta úprava jednotná a probíhá až na Červenohorské sedlo, využíváme celý rozsah. Není problém spolku, který upravuje ty běžecké tratě, večer zavolat nebo napsat esemesku. Brzo ráno vyjedou a tratě nám upraví,“ říká Baďura.

Díky novému přístupu přibylo podle něj i nových kratších tratí. Právě na nich se příliš mnoho rekreačních běžkařů nepohybuje, a tak mladé sportovce nikdo nebrzdí: „Rozšířil se repertoár upravovaných tras v okolí Červenohorského sedla,“ dodává.

Na údržbu magistrály dostává Spolek pravidelně dotaci od Olomouckého kraje. Teď čerstvě mu příspěvek přiklepli i radní Moravskoslezského kraje. „Vnímám to jako průlomové rozhodnutí, protože podpora Moravskoslezského kraje nám v tomto velice pomůže,“ uzavírá s úsměvem Josef Sekula.

autor: aja
Spustit audio