Bezpečnost při přecházení Hodolanské ulice v Olomouci zajistí policie

26. srpen 2015

Bezpečí chodců bude od září v Hodolanské ulici v Olomouci hlídat policie. A to kvůli zrušení některých přechodů, které nesplňovaly normy.

Přes frekventovanou silnici se totiž lidé po zamalování přechodů nemají kudy dostat. Jeden z nich přitom využívali i žáci nedaleké Základní školy Řezníčkova.

„Bydlím tady na pravé straně, velmi často přecházím. Tady šance přejít vozovku jen v té chvíli, když je na hlavní křižovatce červená,“ říká Miroslav Čecháček, který právě v místě, kde býval ještě před pár dny přechod silnici, přešel.

Aby to mohl udělat, zastavil mu jeden z řidičů, přestože už nemusel. Olomoucké radnici se teď podařilo najít alespoň provizorní řešení.

„Do konce září by mělo být umístěno na křížení ulic Hodolanská s ulicí Purkyňovou provizorní světelné signalizační zařízení,“ říká primátor Olomouce Antonín Staněk z ČSSD. To ale není vše. Město chce zvýšit bezpečnost při přecházení i kvůli dětem, které od září zamíří zpět do lavic Základní školy Řezníčkova.

„Současně budeme spolupracovat s Policií České republiky, která prostřednictvím svých hlídek bude zajišťovat bezpečnost přechodu žáků a občanů v Hodolanech,“ říká Staněk.

Podle vrchního komisaře Lubomíra Pešouta policie pomůže především dětem: „V tom místě školy vypomůžeme ráno a odpoledne v době docházky do školy a odchodu dětí do školy. Určitě se zastaví provoz a děti budou moci bezpečně přejít.“

Situaci chce radnice vyřešit co nejdříve.

„Mě velice mrzí, že k této situaci došlo. Snad do konce roku by ty přechody mohly být nějakým způsobem nahrazeny,“ dodává primátor s tím, že nové přechody by měly vzniknout při ulicích Jiráskova, Purkyňova a Farského.

autor: tas
Spustit audio