Bezvládí v Jeseníku po čtvrt roce končí. Novou starostkou je Jana Konvičková z hnutí ANO

18. květen 2018

Jeseník má po čtvrt roce novou starostku. Jana Konvičková z hnutí ANO vystřídala svého stranického kolegu, poslance Adama Kalouse, který v únoru z čela radnice odešel. Jeho křeslo bylo od té doby prázdné. Podle některých zastupitelů ale tak mělo zůstat až do podzimních komunálních voleb.

„Pro 14, proti 5, zdrželi se 3,“ takový byl výsledek hlasování. Jana Konvičková z hnutí ANO získala potřebný počet hlasů pro své zvolení. Vzápětí přijímá gratulace a přesedá si do čela stolu.

Ještě než pokračuje jednání zastupitelů, popisuje ve zkratce, na co se chce ve své nové funkci zaměřit: „Hlavně bych chtěla dokončit investiční akce, kterých je dost, a chtěla bych vyřešit situaci IPOSu, té budovy, protože to už město trápí hodně dlouho.“

Hnutí ANO ji jako náhradu za poslance Adama Kalouse navrhla už před čtvrt rokem. Tehdy ale neuspěla. Teď získala i podporu některých opozičních zastupitelů, mezi nimi i Miroslav Vršan z KSČM. „Starosta by být měl a taky se domnívám, že hnutí ANO má to právo, protože volby vyhrálo, lidé to tak chtěli,“ myslí si Vršan.

Místostarostka byla proti

Marie Fomiczewová z opoziční ČSSD ale kroutí hlavou. „Já si za prvé myslím, že je to předvolební tah, za druhé je to jakási babišovská ješitnost pro ANO a za třetí jsou ve všem taky peníze. Nemyslí se na to, že jsme tady opravdu na malém městě, kde musíme myslet na občany a na město, a ne na nějaké hrátky na vysokou politiku,“ říká zastupitelka.

David Raif ze sdružení Pro Jeseník souhlasně přikyvuje. Je přesvědčený, že nová starostka nebude mít pro město žádný přínos: „Tu práci, kterou má město odvádět, bylo schopno odvádět i v tom současném vedení.“

Janu Konvičkovou nepodpořila ani místostarostka Zdeňka Blišťanová z TOP09, právě ona vedla na radnici několik měsíců starostovu agendu. „Myslím si, že pořád pracujeme pro město, takže spolupracovat určitě budeme,“ uvedla Blišťanová.

Jana Konvičková má ekonomické vzdělání a v komunální politice se pohybuje od roku 2014, kdy se stala radní města. Za tu dobu podle svých slov načerpala dost zkušeností.

autor: aja
Spustit audio