Bílé nebo červené? Letošním hitem je jasně zářivé modré víno

18. září 2016

Bílé, červené, růžové. A letos nově i modré. Nabídka vín v Česku se rozrostla o jednu novinku španělských vinařů. Jedovatě blankytné modré víno je směsí vína červeného a bílého. Zatím nedůvěřivě ho ochutnávají i první čeští zákazníci.

„Modré víno jsem neměla čest ochutnat. Vypadá to jako dětské nápoje plné cukru, ale zkusit se má všechno. Nebránila bych se,“ nedůvěřivě okukuje jasně modré víno Pavlína Králová.

Dana Hudková přes pult chápavě pokyvuje hlavou: „Podle zákazníků to působí hodně jedovatě, ale je to ale naopak zcela přírodní. Je to proto, že k bílé odrůdě, v tomto případě je to stoprocentní chardonnay, přimíchá pan vinař látku, která se jmenuje antokyan. To zní asi taky hodně jedovatě, ale je to zcela přírodní látka, kterou on vyextrahuje ze slupek modrých hroznů a v zásaditém prostředí namixuje s touto bílou odrůdou.“

Modré víno

Mírně se tím změní chuť: „Když to mixuje v zásaditém prostředí, tak vlastně eliminuje veškeré kyseliny z této odrůdy, takže tam hodně vynikne ovocná chuť. Je to hodně cítit po broskvích, po jablíčku, po mangu a po všem, co tam ten který zákazník ucítí.“

K vínu je dobré něco přikusovat. Takže co se k modrému vínu hodí?

„Servírovala jsem ho k burgundským šnekům a bylo to výborné. Hodí se i ke kuřeti, ale zákazníci říkají, proč to nepít jen tak,“ říká Dana Hudková.

Španělští vinaři chtěli modrým vínem nabourat tradice a šokovat. Hodně rezervovaní jsou podle Dany Hudkové k této novince zatím i moravští vinaři: „Bude šokovat i ty vinaře. A nejenom španělské, francouzské, světové, ale i ty moravské.“

Netradiční barva modrého vína ignoruje tradice. Nápad prý vznikl jen tak pro zábavu, aby trošku rozvířil vinařské vody.

autor: bam
Spustit audio