Bioplynová stanice či fotovoltaické panely. Slatinice by se v budoucnu mohly stát energeticky soběstačnou obcí

25. leden 2023 10:41

Vedení Slatinic na Olomoucku připravuje investice, díky kterým by se mohla snížit závislost obce na dodavatelích energií. Plánuje stavbu bioplynové stanice, umístění fotovoltaických panelů na střechy obecních budov a případně taky vybudování malé přečerpávací elektrárny. Na projekty se samospráva bude snažit získat dotace.

Ve Slatinicích funguje od letošní zimy nové kluziště. Agregát jeho plochu chladí tak, že se na ní dá bruslit i v době, kdy počasí připomíná spíš jaro. Do budoucna by si energii na provoz mohla obec vyrobit sama.

„Protože žijeme v době, v jaké žijeme, a s energiemi jsou problémy, tak pracujeme s tím, že bychom si chtěli energii nejen vyrábět, ale i distribuovat a hlavně spotřebovávat. A chceme zapojit projekty, jako je kluziště, aby zároveň spotřebovávaly a ty peníze vydělávaly právě na ten čas, kdy ta energie není nebo ji nevyrobíme,“ objasňuje lidovecký starosta Ondřej Mikmek.

Energii vyrobenou v obci by měl spotřebovat také provoz plánovaného nového koupacího přírodního biotopu. „Mohl by vzniknout v prostoru dnešního tréninkového hřiště na výjezdu na Lutín. S biotopem se klasicky počítá jako s přírodním koupalištěm, ale jsou tam i termální jezírka s léčivou vodou, sauna. Plus nějaký zázemí. To zásadní je, že ta energie, které bychom v létě zřejmě měli přebytek, by mohla sloužit i jako akumulace v tom, že bychom vyhřívali tuto živou vodu,“ dodává Mikmek.

Fotovoltaické panely na výrobu elektrické energie by měly přibýt i na střeše budovy mateřské školy. „Školka je jednou ze tří budov, kde tu fotovoltaiku chceme instalovat. Ve stejném čase bychom chtěli na šatnách SK Slatinice instalovat další fotovoltaickou elektrárnu,“ upřesňuje starosta.

Školka je jedna ze tří budov, kde tu fotovoltaiku chceme instalovat.
Ondřej Mikmek, starosta Slatinic

Nedílnou součástí rozsáhlého projektu je také zdroj, který bude elektřinu vyrábět bez ohledu na počasí. A tím má být odpadová bioplynová stanice a případně také přečerpávací elektrárna.

Slatinice by se energeticky nezávislou obcí měly podle starosty stávat postupně v řádu několika let a za využití dotací na jednotlivé kroky.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio