Blažkův dům v Přerově je v havarijním stavu. Na opravu město nemá peníze, prodat ho nechce

17. srpen 2017

Dlouhá a slavná je historie čtyř domů na hlavním náměstí v Přerově. Teď jsou ale památkově chráněné budovy prázdné a v havarijním stavu. Město jako jejich majitel ve svém rozpočtu s opravou domů nepočítá. Prodat je nechce, do jejich údržby přitom ročně investuje statisíce. Jednou z historických budov je i Blažkův dům.

Blažkův dům je honosná stavba na Masarykově náměstí v Přerově. Svou fasádou se výrazně liší od okolních domů postavených v době socialismu. To, že je budova už několik let nevyužívaná, prozrazují rozbitá okna i vlhké zdi. „Kdysi se to temperovalo, teď už se to z finančních důvodů nedělá. Není tu nic pronajatého,“ říká provozní technik Jaroslav Zácha. Nápisy se zkratkou OVS připomínají dřívějšího uživatele domu. „Sídlila tu Okresní vojenská správa. Pamatuju si, že tady bývaly odvody na vojnu,“ komentuje Zácha.

Budova byla postavena roku 1881 a od té doby sloužila různým účelům. „Tento dům si nechal postavit perníkář a vozkař Josef Blažek. V roce 1900 už tady kromě jeho výrobny sídlila prodejna rakví a v prvním patře byla písárna továrny na hnojiva, později tu byl cukrář nebo obchod s módním zbožím. Po druhé světové válce se do domu nastěhoval výbor komunistické strany, který potom vystřídala vojenská správa,“ popisuje Lenka Chalupová, mluvčí přerovského magistrátu.

Teď už je Blažkův dům více než deset let prázdný, město pro něj nemá využití. Prodat ho zastupitelé odmítli. Jenže opravit tak rozsáhlou budovu není podle náměstka přerovského primátora Pavla Košutka z hnutí ANO ve finančních možnostech města. „Bohužel vzhledem k jiným závažným požadavkům na rozpočet města v současné době není možné tyto budovy zrekonstruovat, ani případně zbourat a postavit jiné,“ uvedl náměstek souhrnně k historickým domům na náměstí.

Správce Jaroslav Zácha tak musí mít klíče od Blažkova domu stále po ruce. Větrat a vyhánět nechtěné nájemníky tu prozatím bude i nadále.

autor: kra
Spustit audio