Blíží se 127. ročník Velké pardubické. Na Prostějovsku se na dostih připravuje Universe of Gracie

5. říjen 2017

Nové podkovy a poslední lehčí tréninky čekají koně před nedělní Velkou pardubickou. Ve Hvozdu na Prostějovsku připravuje trenér Stanislav Popelka spolu se svým týmem jednoho z nejzkušenějších účastníků slavného dostihu. Kůň Universe of Gracie je dvanáctiletý pohodář, se kterým může jezdit údajně i dítě.

„Na Velkou pardubickou musí být nové, ostré podkovy, aby se kůň mohl dobře odrazit,“ říká podkovář Radek Vrzal. Universe of Gracie už je čerstvě okutý a vyráží na trénink spolu s dalšími koňmi a jejich jezdci na louky v okolí Hvozdu.

Nové podkovy jsou nutnost

Pozorně je sleduje trenér Stanislav Popelka. „Nové podkovy dostanou všichni, kteří budou běhat,“ doplňuje. „Dělá se to tak skoro před každým startem. Nové podkovy se koni musí dát po každých pěti až šesti týdnech, aby to neměl přerostlé. Kovář je profík a ty koně zná, kuje je už dlouho, takže ví, který kůň je citlivější a nemůže mu to kopyto moc vzít. Každý kůň je jiný, stejně jako my, a on k nim přistupuje individuálně.“

V sedle koně Universe of Gracie vyráží na trénink Tomáš Ševčík. „Když ho jezdím já, tak je hodný, nezlobí,“ směje se.

Kůň Universe of Gracie

Na trénincích se střídá s Mirkou Čížkovou. „Jezdí se na něm dobře, je to pohodový starý kůň a myslím si, že teď na podzim šel s formou nahoru a že se na to těší. Je mu 12 let a má za sebou 60 startů. Ví, že je podzim, a proto musí víc zabrat. Je na dostihy připravený. A věřím, že dopadnou dobře,“ dodává optimisticky jezdkyně.

Na koni Universe of Gracie pojede letošní Velkou pardubickou žokej Jiří Kousek.

autor: min
Spustit audio