Blíží se akce Bílý kámen, která otevírá brány vojenského újezdu Libavá. Letos slaví čtvrtstoletí

16. duben 2018

Za dva týdny se uskuteční už 25. ročník akce nazvané Bílý kámen, díky které se pěší i cykloturisté z řad široké veřejnosti dostanou do běžně nepřístupných částí vojenského výcvikového prostoru Libavá. Velkobystřický Auto-velo-klub jako hlavní pořadatel právě dokončuje přípravy.

Antonín Mahr v dílně na svém statku v Mariánském Údolí už několik týdnů vyrábí nové směrovky a cedule s trasami, aby účastníci akce nikde nezabloudili. „Používáme polykarbonát, nařežeme si šipečky, ze dvou stran oblepíme páskou a cedulka je hotová. Kus železa, aby se to dalo píchnout do země, a je to,“ popisuje.

Dílna sousedí se skladem. Pro pořadatele už tu jsou nachystané stolky, nářadí ale i plátěné tašky s označením jednotlivých stanovišť. „Každá trasa je pojmenovaná, taška má číslo a název, abychom se v tom orientovali,“ vysvětluje Mahr.

Návštěvníci z Česka i zahraničí

Užší organizační tým tvoří tři desítky lidí. Vede je Oldřich Wasserab. „Trasy máme stejné, jako byly loni, takže máme zhruba 147 kilometrů lesních cest, normálních cest, tam, kde jsme momentálně vpuštěni a kam se jinak účastníci nedostanou. Bílý kámen je atraktivní tím, že je to jediná akce ve vojenském újezdu tady u nás v republice. Jezdí sem Poláci, začali jezdit i Rakušani a Němci, takže už se to dostalo do širokého povědomí,“ říká hlavní organizátor.

Marek Pazdera, spolupořadatel a starosta Velké Bystřice volený za ODS, chce v budoucnu celou akci ještě rozšířit. „Ve vojenském prostoru Libavá vznikly tři nové obce, takže určitě cítíme novou možnost spolupráce. Vznikl tam nový spolek Lubavia, takže si myslím, že další možnosti rozvoje této akce jsou,“ uvedl starosta.

Bílý kámen každoročně navštíví tisíce lidí. Rekord padl před třemi lety. To na Libavou dorazilo bezmála 6,5 tisíce turistů. „Hlavně aby nám vyšlo počasí, to bychom si všichni přáli,“ uzavírá s nadějí Oldřich Wasserab.

autor: kra
Spustit audio