Blíží se sezona hudebních festivalů. Pryč je covid, organizátorům ale přibyly jiné problémy

29. květen 2022

Plné ruce práce mají organizátoři letních hudebních festivalů. Mnohé z nich připravují po dvouleté covidové pauze. Namísto nejistoty ohledně protiepidemických omezení ale tentokrát řeší jiné komplikace. Hlavně rostoucí náklady.

Po dvouleté covidové pauze oživil olomoucké ulice průvod studentů Univerzity Palackého. Olomoucký majáles ale není zdaleka jedinou akcí v regionu, která značí, že letošní festivalová sezona se vrací v plné síle.

„Do pocovidové doby vstupujeme ve skvělé kondici. Letošní ročník bude nádherný, podle mě ještě o něco větší než ten poslední předcovidový,“ těší se například Lubomír Winkler, organizátor jednoho z největších hudebních festivalů v Olomouckém kraji – mohelnického Fingers Up, který se chystá na poslední červnový víkend.

Organizátory překvapuje spousta nových věcí

Příprava letošního ročníku je ale podle něj zároveň mnohem náročnější než těch předcovidových.

„Organizačně nás překvapuje jedna novinka za druhou. Třeba věc, která je v podstatě banální – máme tisíce a tisíce paletového posezení. Firma nám palety vozila zdarma. Najednou je ale dřevo extrémně drahá komodita a jenom tato položka nás stojí řádově třeba sto tisíc korun. A takových věcí je spoustu, třeba energie, které jsou víc než dvojnásobné,“ uvádí Winkler.

„Zdražili jsme o sto korun. Nemyslím si, že nám to náklady pokryje, ale bylo to takové to minimum, které jsme si museli přidat.“
Lubomír Winkler, organizátor mohelnického hudebního festivalFingers Up

A složitější je podle Winklera třeba i hledání sponzorů. To všechno se tak pořadatelé museli promítnout do ceny lístků. „Zdražili jsme o sto korun. Nemyslím si, že nám to náklady pokryje, ale bylo to takové to minimum, které jsme si museli přidat,“ konstatuje Winkler.

Návrat hlásí i menší akce, kterým v uplynulých dvou letech organizaci komplikovala covidová opatření. V plném proudu jsou teď třeba přípravy na festival Rocková Horka v Horce nad Moravou. „Hodně nám to chybělo, těšíme se i na fanoušky. Věříme, že nám po těch dvou letech zachovají přízeň,“ říká za organizátory Stanislav Birčák.

Ne všechny festivaly se ale povedlo oživit. Kvůli ekonomickým dopadům pandemie letos organizátoři zrušili třeba sérii festivalů Létofest.

Spustit audio