Blízká budoucnost liberecké nemocnice? Centrum urgentní medicíny a nový parkovací dům

20. únor 2019 12:31

Liberecká nemocnice už několik let chystá stavbu centra urgentní medicíny. Budou tam laboratoře a transfúzní stanice. Centrum chce nemocnice zprovoznit do několika let, poblíž bude i parkovací dům.

Nová budova je v plánech na místě staré interny podél Kristiánovy ulice. Dělníci by ji měli začít stavět příští rok. Krajská nemocnice v Liberci už dřív nastínila detaily návrhu architektů. Jeden z autorů Jiří Buček z ateliéru SIAL vysvětluje, co v Centru urgentní medicínu bude: „Objekt umístěný podél Kristiánovy ulice je pětipodlažní. Uvnitř bude provoz emergency a zobrazovacích metod, dále provoz operačních sálů a kardiocentra a v neposlední řadě JIP lůžka.“

Hrdinky všedního dne. Sestřiček, které poskytují domácí péči, je málo

Zatímco před 17 lety, kdy Zuzanina maminka Jana Mužíčková s domácí péčí začínala, se staraly sestřičky na Turnovsku o 30 pacientů, teď jich mají 270

Kdyby vás nemoc připravila o samostatnost, kde byste raději pobývali – v nemocnici, nebo doma? Asi málokdo by volil nemocnici. Proto vznikla v roce 1990 tzv. domácí péče. Navrhují ji lékaři a hradí ji zdravotní pojišťovny. Počet pacientů v péči sestřiček, které za nimi jezdí domů, teď významně vzrostl – i v Libereckém kraji.

Stavba a vybavení budou stát podle dřívějších informací zhruba jednu a tři čtvrtě miliardy korun. Na financování by se měli podílet akcionáři nemocnice – Liberecký kraj, města Liberec a Turnov.

S novým pavilonem souvisí i řešení parkování v nemocnici. Nové parkoviště najdou pacienti i návštěvníci v blízkosti nového pavilonu urgentní péče, prakticky přes ulici proti nemocnici. Projekt počítá i s prostorem, kam zajížděly autobusy městské dopravy. Stát by to mělo zhruba 100 milionů korun. Liberecký kraj chce na parkoviště čerpat evropské dotace.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související