Blyštivý vzhled a chladivý na dotyk. Český brokát si získal srdce Afričanů

Bavlněná nebo hedvábná látka protkaná lesklými nebo i kovovými nitěmi. Drží tvar a neztrácí barvy. To jsou asi hlavní vlastnosti brokátu. Látky, která může mít přímo v sobě všité různé vzory a ze které se vyrábějí společenské šaty, nebo se používá jako dekorační textilie. Bavlněný brokát vyráběný na severovýchodě Čech v Broumově, je látkou, která si získala vynikající renomé v západní Africe. V roce 2016 se o něj zajímal i náš zpravodaj Pavel Novák.

Muž, muslim v dlouhém krémovém, splývavém obleku si pochvaloval kvalitu látky, kterou měl na sobě. Barva jeho společenského oděvu mu vydrží pět i deset let stejná. Materiál dobře saje pot a v horkém africkém podnebí navíc látka působí chladivě. Nelepí se k tělu a je šetrná k citlivé pokožce místních obyvatel.

Tak se mi snažil popsat součásti oděvu, který měl na sobě. Ředitelka exportu broumovské firmy Veba Jana Mašínová to ale popsala mnohem lépe. „Pán je z Kaduny na severu Nigérie a patří mezí vrchní vrstvy obyvatelstva, má na sobě slavnostní oblek pro pány, kteří absolvovali pouť do Mekky,“ říká.

Oblek se skládá z kalhot, košile a vrchní haleny, která je volná, přehnutá od loktu směrem k ramenům. Náprsenku má bohatě vyšívanou – výšivky jsou typické pro severní Nigerii.

Místo pásku provázek

Příležitostný manekýn, který nosí brokátové obleky od Veby už 8 let, Jamilu Abbas Adam nedá dopustit na kvalitu bavlněné látky, která v afrických vedrech dýchá a zároveň chrání svého nositele před horkem.

Barvy jsou lesklé a na to se ve společenských kruzích v Nigérii hodně kouká. Jamilu má na sobě křesťanský oblek. Tedy kalhoty a rozpínatelnou halenu. V pase ale musejí takové plátěné kalhoty docela škrtit, říkám si. Zajímá mne, jaké doplňky se k obleku nosí. Třeba kožený pásek?

Český brokát si získal srdce Afričanů

Pan Larry Obasi je podnikatel, studoval v Brně a v Česku i podniká. Proto mi dokázal otázku stažení brokátových kalhot v pase velmi srozumitelně vysvětlit. „U nás se nosí šňůrka, provázek, je to volnější. Je to chladný materiál,“ pochvaluje si.

Asi proto je o český brokát v Nigerii a jinde v západní Africe velký zájem, sluší nejen pánům, ale i ženám. A ty se dokáží pestrými a jasnými barvami jaksepatří pochlubit.

autor: pan
Spustit audio