Bohatství má různé formy, říká psycholog Petr Hroch

14. prosinec 2020

Vánoce, jaké nepamatujeme, nás čekají letos. Odlišné, nejisté, možná posmutnělé. V době, kdy je omezeno setkávání a takřka veškeré akce v předvánočním čase jsou zrušeny. Naštěstí nikdy nebývá tak zle, jak se na první pohled zdá.

Psycholog Petr Hroch se nad vnímáním této „jiné doby“ zamýšlí a pro její zvládnutí a užití si radí například zkusit kolem sebe a v sobě trochu „uklidit“ a zbavit se balastu a toho, co nás znejišťuje. Jak začít?

Třeba upřít pozornost k pozitivním věcem. Vánoce jsou tady přece tak, jako tak, ale záleží na tom, co ve Vánocích vidíme. Jestli vnímáme tu původní tradici, jaké máme hodnoty. Nepřeceňujte moc dárků. Možná se podepsala korona krize na vaší finanční situaci tak zvažte, zda není tohle vše dobrá příležitost pozastavit se nad svým přístupem k vánočním dárkům a možná ho přehodnotit? Dárky omezit nebo dokonce vynechat úplně? Vždyť bohatství má přece různé podoby.

Také si najděte prostor pro sebe a pro své pocity. A v neposlední řadě, pomozte dobré věci. Když už totiž nevíme, kudy kam, máme pocit, že jsme bezmocní, zkuste někomu pomoci třeba tím, že mu zatelefonujete a dáte mu svůj čas v jeho samotě, nebo oslovíte sousedy, kteří jsou sami, vyjádřete aktivní zájem o druhé. Nade vše totiž platí, že pomáhám-li druhým, pomáhám také sám sobě.

Jak tedy letošní netypické Vánoce nejen přečkat ve zdraví, ale užít si je na maximum? Poslechněte si psychologa Petra Hrocha v Dobré radě ČRo Olomouc.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.