Bohdaneč nakoupí tisíc barevných kontejnerů na tříděný odpad

23. listopad 2018 09:11

Někteří obyvatelé Lázní Bohdaneč budou mít brzy třídění odpadu jednodušší a nebudou muset s plným pytlem plastů ani vyjít na ulici. Popelnice dostanou zdarma přímo do domu.

Město teď vypsalo zakázku na dodavatele. Radnice chce pořídit 1200 nádob o objemu 120 l, půlka z nich bude na plast, druhá půlka na papír.     

Dostanou je domácnosti z rodinných domů, které teď mají k dispozici pouze jednu černou popelnici na směsný odpad. Jak řekl nezávislý starosta Vladimír Šebek, vydávání zakoupených nádob plánuje radnice na léto, nejspíš to bude před letními prázdninami. Svoz tříděných odpadků pak bude jednou za 14dnů.

Radnice doufá, že když lidé budou mít popelnice u domu, budou víc třídit, opatření by tak mohl přinést i úspory. Čím míň toho skončí na skládce, tím víc Bohdaneč ušetří. Např. v roce 2016 doplácela za svoz a uložení odpadu skoro 2,5 milionu korun. 600korunový poplatek za popelnici zkrátka nestačí pokrýt veškeré náklady, město ho ale navyšovat nechce.    

Popelnice za 1,5 milionu

Celkové náklady město spočítalo na milion a půl, z velké části ale pomůže státní dotace. Za peníze pořídí radnice i 3 velkoobjemové kontejnery na biologicky rozložitelný odpad a dva kontejnery na sklo a vybuduje taky jedno nové sběrné místo.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související