Bohuňovický rybník Husinec si chce pronajmout soukromá firma, ale i místní myslivci. Plány s ním mají podobné

15. červenec 2019

Dilema, komu svěřit obecní rybník, řeší vedení Bohuňovic na Olomoucku. Zájem o něj má soukromá firma, která ho chce zrevitalizovat a otevřít lidem. Stejný plán ale mají i myslivci, kteří trvdí, že jako jediný spolek v Bohuňovicích nemají patřičné zázemí. Rozhodnutí ohledně pronájmu rybníku je na zastupitelích.

„Jsme v Bohuňovicích jeden z nejstarších spolků, ale pořád se cítíme skoro jako bezdomovci, protože nám vlastně nic nepatří. Chtěli bychom ten rybník spravovat, opravovat a dělat tam nějaké lepší zázemí,“ popisuje předseda bohuňovických myslivců Ladislav Král. Myslivci mají na rybníku Husinec svou základnu pouze na základě příslibu. Obecní rybník by si ale chtěli oficiálně pronajmout. Podle Krále o něj usilují dlouhodobě.„Samozřejmě pokud tam chceme investovat peníze, které vyděláme nějakou zájmovou činností, tak nechceme investovat do něčeho, odkud nás za rok třeba vyhodí,“ dodává Král.

Rybník Husinec u Bohuňovic

O pronájem rybníku nemají ale zájem pouze myslivci. „Objevily se nám tu dvě žádosti o pronájem rybníka. Jedna od honební společnosti, druhá od společnosti Dajana Pet,“ potvrzuje nezávislá bohuňovická starostka Jitka Stužková

Manažer firmy Lukáš Maton zájem Českému rozhlasu telefonicky potvrdil, na mikrofon se ale vyjádřit nechtěl. Podle žádosti Dajana plánuje rybník opravit, zarybnit a zpřístupnit veřejnosti. Je totiž oplocený. Podobné plány ale mají i myslivci. Na vedení obce teď je určit, komu starost o rybník svěří. Na rozhodnutí budou mít vliv podmínky dotace, s pomocí které chce obec rybník opravit.

„Je pravda, že obec se snaží podporovat spolky, takže bychom měli spolkům vyjít vstříc. Otázkou je, zda jejich činnost bude slučitelná s podmínkami dotace, na kterou chceme cílit,“ říká Jitka Stužková. Co bude s rybníkem dál tak zatím zůstává nejasné.

autor: bas
Spustit audio