Bolesti zad už překročily únosnou mez? Vyzkoušejte osvědčenou metodu rolfterapie

6. květen 2024

Bolesti zad, kyčlí a kloubů trápí většinu lidí. Proto existují desítky nejrůznějších metod, které se snaží tyto problémy zmírnit. Některé terapie fungují více, jiné méně.

Bývalý vrcholový hokejista Jan Kolář měl po letech ve vrcholovém sportu velké zdravotní problémy. Po hledání různých způsobů léčby mu jedna z fyzioterapeutek poradila metodu zvanou strukturální integrace, která je více známá pod názvem rolfterapie nebo rolfing. Už po prvním sezení cítil zlepšení.

Strukturální integrace je metoda, která využívá přirozené vlastnosti lidského těla být v rovnováze v gravitačním poli. Je to výsledek padesátiletého studia a praxe zakladatelky Dr. Idy P. Rolfové a mnoha dalších lidí, kteří pokračují v její práci. Jan Kolář se podle svých slov do této metody „zbláznil“ a stal se absolventem dvouletého kurzu, který i v České republice organizuje Mezinárodní asociace strukturální integrace.

Deset sezení a dost

„Doktorka Ida Rolf navrhla pro tento způsob terapie deset sezení, která na sebe po týdnu systematicky navazují. Jedno sezení trvá zhruba hodinu a na první pohled připomíná masáž. Potom je potřeba ponechat tomu čas, na terapie se nemusí chodit pořád dokola. Nechceme, aby lidé byli na té terapii závislí,“ říká Jan Kolář.

Masáž se provádí vleže na zádech nebo na boku, ale pracuje se i vsedě na speciální židli. Někdy může dotek maséra i lehce zabolet.

„Já používám hodně cit, ale dotýkám se míst, která jsou hodně citlivá a bolestivá, takže to může být intenzivní. Základem je práce s fasciemi - tedy s povlaky, které obepínají svaly a orgány. A právě tahle místa vyhledáváme a snažíme se o to, aby v celém těle bylo podobné napětí. Dostáváme do těla balanc,“ popisuje Kolář a přidává svou zkušenost z praxe:

„Je to skvělý způsob, jak dopřát tělu oživení. Mám dobrou zkušenost i se starými lidmi, kteří mají problém s chůzí, nazutím bot nebo pootočením hlavy. A je to úžasné, co se dá ještě udělat s tělem v pokročilém věku. Artrózu samozřejmě nedokážeme odstranit, ale když v kloubu není takové napětí v místě, kde nás ta artróza trápí, tak kloub může ještě pracovat a méně bolet,“ dodává naději rolfterapeut Jan Kolář.

Spustit audio

Související