Bora vencer! Jak vypadá volejbalový trénink žákyní z Prostějova pod vedením brazilské trenérky?

12. únor 2023

Ponožky, boty, nákolenky, šortky, tričko, návleky na ruce a pití. Když si toto všechno holky z volejbalového týmu starších žákyní A zabalí, můžou vyrazit na trénink, který pro ně pravidelně připravuje jejich trenérka Solange Soarezová.

Na adrese Za Velodromem 7 v Prostějově najdete nádherné prostory Národního sportovního centra, které patřičně využívá i Volejbalový klub Prostějov. Ten tady trénuje nejenom svoje extraligové ženy, které se minulý rok staly mistryněmi, ale i složku juniorek, kadetek a starších i mladších žákyní.

Bora vencer“ je týmový pokřik starších žákyní-A, který bychom mohli přeložit jako „Pojďme vyhrát“!

Starším žákyním se v Prostějově věnuje Brazilka Solange Soerezová, která nás nechala nahlédnout na jeden z jejích tréninků. „Zaber, pojď, pojď, dobře,“ povzbuzuje a chválí trenérka během tréninku své svěřenkyně.

„Teďka nám paní trenérka hází do sítě míč, my ho musíme co nejlíp zpracovat nad sebe, druhá hráčka nám ho nahraje a my se ho snažíme odútočit na druhou stranu,“ říká Míša, jedna z hráček starších žákyní-A, která popisuje jedno ze cvičení.

Zajímalo nás, jestli si trenérka trénink vymýšlí na místě nebo ho připravuje předem. „Na tréninky se připravuju, čím líp se člověk připraví, tím větší je pravděpodobnost, že se mu zadaří,“ potvrdila trenérka Soarezová to, že ani jako bývalá profesionální volejbalistka se nemůže na přípravu tréninku vykašlat.

Volejbal na hřišti celkem hraje 6 hráček. Nahravačka, 2 smečařky, 2 blokařky a diagonální hráčka, které se dřív říkalo hráčka univerzální neboli zkráceně účko. U vyšších kategorií hraje ještě libero, které chodí dozadu do hřiště místo blokařek. Na hřišti ho poznáte snadno, mívá barevně odlišující se dres. Kapitána družstva také na hřišti poznáte. Mívá podtržené číslo dresu.

Zajímavostí je, že mívá připraveno hned několik variant jednoho cvičení, kdyby náhodou byla některá varianta příliš těžká a holky ho nezvládaly.

Další zajímavosti z volejbalového prostředí u starších žákyní-A v Prostějově si můžete poslechnout v dalším dílu pořadu Přímo z místa.

Spustit audio