Boskovické letní kino slaví padesátiny

18. červen 2011

Amfiteátr v boskovickém zámeckém parku je spjat především s někdejšími Filmovými festivaly pracujících, které ve své době navštěvovaly tisíce lidí z města i okolí. Během sobotních oslav budou mít návštěvníci možnost si atmosféru těchto festivalů připomenout.

Na plátně letního kina v Boskovicích se promítal první film v roce 1961. Festivalovou premiéru pak Boskovice poprvé zažily o tři roky později. „Bývala tady skvělá atmosféra,“ říká vedoucí boskovického kina Radek Pernica, „na film se dívaly třeba i čtyři a půl tisíce lidí.“

V Boskovicích chodí lidé do letního kina od roku 1961

Plocha, na kterou se v boskovickém letním kině promítalo, je 32 metrů dlouhá a 14 metrů vysoká. První rok festival navštívilo bezmála 20 tisíc diváků, v roce 1968 to bylo už skoro 30 tisíc lidí.

Sobotní oslavy padesátin zahájí v případě příznivého počasí filmové melodie v podání boskovického estrádního souboru, předání pamětních listů a křest publikace o historii kina. Po setmění se na plátně objeví historické fotografie a amatérské filmy.

„Promítat se bude i velmi zajímavý medailon z roku 1988 právě o filmovém festivalu pracujících,“ prozradil Pernica, „byl to jeden z posledních festivalu, po roce 1989 totiž skončily.“

Oslavy padesátin letního kina pak zakončí projekce více než tříhodinového filmu Kleopatra z roku 1963 s Liz Taylorovou v hlavní roli, který je nejnavštěvovanějším snímkem všech dob v boskovickém letním kině.

autor: Michal Záboj
Spustit audio