Botanici z Olomouce vyšlechtili tři nové druhy ostropestřce. Pomohou lidem s onemocněním jater

18. duben 2017

Šest let trvalo olomouckým botanikům, než vyšlechtili tři nové druhy ostropestřce. Zájem o jejich práci byl velký. Farmaceutické firmy totiž byliny používají do přípravků na regeneraci jater. Šlechtění nových odrůd zaplatili botanici doslova vlastní krví.

„Takhle vypadala šlechtitelská políčka. Vidíme, že je silová hustota rostliny zhruba deset až patnáct centimetrů,“ ukazuje botanik Radoslav Koprna na počítači fotky sotva vzešlého ostropestřce na lánech výzkumného ústavu.

Šlechtění nových odrůd trvá obvykle deset let. Tentokrát ale výzkumníci dostali od farmaceutické firmy už rozpracovaný výchozí materiál. I tak jim během šesti let rukama prošly tisíce rostlin.

A protože má bylina ostny, nebyla to vždy práce příjemná. Pro játra je ale velmi prospěšná. „Jsou někde historické známky, že byly používány pro své léčebné účinky už od Antiky,“ dodává Koprna.

Odrůdy slouží pro přípravky na regeneraci jaterních buněk. Vědecký výzkum se tak podle dalšího z botaniků Karla Doležala právě u ostřepestřece přirozeně propojil s komerčním využitím.

Ostropestřec mariánský pochází původně ze Středomoří, Severozápadní Afriky a Malé a Přední Asie. V Česku volně neroste a pěstuje se pouze pro komerční účely.

autor: bam
Spustit audio