Bourat nebo nebourat hlavní budovu Jezdeckých kasáren?

25. červenec 2015

Téma prostějovskou radnicí otřásá už několik měsíců. Zatímco vedení města prosazuje demolici, opozice společně s mladými architekty chce budovu zachovat. Na svém posledním zasedání radní rozhodli, že nechají vypracovat studii. Ta má ukázat skutečný stav kasáren.

Demolici už brzy podlehnou boční přístavky Jezdeckých kasáren v Prostějově. Zda jejich osud bude následovat i hlavní budova, ukáže objednaná studie. „ Studie se dělá z požadavků územního plánu, který v dané lokalitě předepisuje před zahájením jakékoli výstavby zpracování územní studie.

Dalším důvodem je požadavek opozičních zastupitelů, kteří trvají na zachování na zachování stávající budovy,“ uvádí Anna Kajlíková z prostějovského magistrátu. Studie by podle radních měla napovědět, zda se vyplatí rekonstrukce opuštěné budovy, kterou město získalo od armády.

Jezdecká kasárna v Jezdecké ulici

„Město Prostějov tak dostane odpověď na to, jestli je ekonomicky výhodnější stavět takzvaně na zelené louce, nebo nákladně rekonstruovat stávající zchátralou budovu,“ dodává Kajlíková. Za druhou možnost bojuje mladý architekt Jiří Zakopal. Snaží se městu ukázat, že rekonstrukce by nebyla zdaleka tak nákladná, za jakou ji považuje.

„Nejlogičtější variantou se dneska jeví, nechat si hlavní budovu kasáren ve správě města a okolní pozemky rozprodat za zhruba čtyřicet milionů. S tím, že samozřejmě tyto prostředky by bylo možné zpětně čerpat na rekonstrukci právě těchto objektů,“ říká Zakopal.

Jezdecká kasárna v Prostějově

Do boje vyrazili i další Prostějované, v ulicích podepisují petici: „Máme tady vizualizaci, jak by to mělo vypadat. Nechceme, aby město rozhodlo o tom, že to zbourá, než proběhne opravdu odborná diskuze těch, co to chtějí zbourat s těmi, kteří mají opačný názor,“ uvedl už dříve Antonín Sprinz, který u stánku podpisy sbírá. Přeje si, aby se diskuze znovu otevřela.

autor: tas
Spustit audio