Bouře zatopila litoměřické ulice a ochromila železnici na Olomoucku

27. květen 2007

Českem se přehnala vlna intenzivních bouřek. Mimořádně silná průtrž mračen místy s krupobitím zasáhla v sobotu večer například Litoměřicko a zaplavila většinu ulic města. Na Olomoucku způsobila bouřka velké problémy železničářům. Blesky vyřadily z provozu veškerá zabezpečovací zařízení na tratích hlavního tahu Brno - Olomouc a vlaky kvůli tomu nabíraly zpoždění.

Na dvacetikilometrovém úseku páteřní trati od Moravičan po Olomouc nefungovala návěstidla, vlaky mohly jezdit pouze na písemné povolení výpravčích.

Problémy způsobila závada i na železničních přejezdech, které byly mnohde vyřazené z činnosti. Strojvedoucí museli prakticky před každým přejezdem zastavit a houkat.

Osobní vlaky kvůli tomu nabraly až hodinové zpoždění jak na hlavním tahu, tak přilehlých trasách. Nákladní dopravu České dráhy zastavily úplně. Mluvčí firmy Ondřej Kubala sdělil, že kolem půl druhé odpoledne podařilo všechny závady odstranit.

Podle Kubaly šlo o ojedinělou událost. Výpadek způsobila silná bouřka, která "vypálila" součástky zabezpečovacího systému. "Problémy začaly před půlnocí a jak bouřka šla, vypadávalo jedno zabezpečovací zařízení za druhým," řekl Kubala.

Logo

Nyní již průjezdu Olomoucí nic nebrání, zpoždění vlaků se zkracují a před nedělní špičkou by již mělo být vše v pořádku. "Soupravy, které nabraly až šedesátiminutová zpoždění, si tato zpoždění dovezou až do cílové stanice, nicméně v tuto chvíli už nic nebrání v provozu v olomouckém uzlu," doplnil mluvčí. Výši škod, které bouřka na zařízení Českých drah způsobila, zatím Kubala nedokázal odhadnout.

Přívalové deště spojené s bouřkami se přehnaly nad Olomouckým krajem v sobotu před půlnocí. Zaměstnaly také hasiče, kteří pomáhali lidem se zatopenými sklepy. Podle krajského operačního důstojníka měli nejvíc práce na Prostějovsku, kde voda s blátem vnikla i do bytů. V obci Štěpánov začala po úderu bleskem hořet střecha rodinného domu.

Plné ruce práce měli kvůli lokální záplavě profesionální i dobrovolní hasiči na mnoha místech litoměřického regionu. K nejpostiženějším patřily samotné Litoměřice, kde zaznamenali více než sto zatopených sklepů. Voda v ulicích dosahovala od deseti do 15 centimetrů, kroupy v některých lokalitách vytvořily až půl druhého centimetru vysokou vrstvu.

Problémy byly i v obcích kolem Roudnice nad Labem. "Všechny dobrovolné jednotky byly venku, zasahovaly Bohušovice, Kleneč, celá Roudnice, celý okres, všude obrovské množství vody," popsal situaci operační důstojník litoměřické stanice Josef Málek. Žádné výraznější škody či zranění však hasiči nezaznamenali.

Meteorologové varovali, že bouřky s přívalovými dešti se mohou na celém území Česka vyskytovat i dnes odpoledne a večer. Srážky mohou podle předpovědi ojediněle přinést až 50 litrů vody na metr čtvereční.

autoři: jze , Miroslav Zimmer , dka , sra
Spustit audio