Bramborové knedlíky s kaštanovým pyré podle Václava Ségla jsou jako nugátové bonbony

Pochoutkový rok na sladko nabídl další zajímavý recept – bramborové knedlíky plněné kaštanovým pyré a podávané s lehkým vanilkovým krémem a brusinkami. Tak je dělá sobě i své rodině Václav Ségl z Praskoles na Hořovicku. Jsou lehoučké a náplň vám připomene nugátové bonbony nebo ledové kaštany z dětství.

Bramborové knedlíky s kaštanovým pyré

Ingredience na knedlíky:

500 g vařených brambor ve slupce

4 lžíce hladké mouky

3 lžíce polohrubé mouky

1 vejce

1 špetka soli

na náplň:

1 kostka kaštanového pyré – 200 g

2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

brusinkový kompot

Postup:

Vál si podsypeme moukou, přidáme prolisované předem uvařené a oloupané brambory a 1 vejce. Přisypeme mouku a sůl a zpracujeme do hladkého těsta.

Z těsta utvoříme váleček a z něj odkrajujeme plátky těsta. Vytvoříme v dlani placičku, do které vložíme kousek pyré a zabalíme do tvaru menšího knedlíku.

Připravíme vroucí osolenou vodu, do které knedlíky vložíme a po vyplavání vaříme 6 – 8 minut.

Po uvaření knedlíky obalíme v nasekaných ořechách a servírujeme. Nejprve nalijeme na talíř krém, na něj poklademe knedlíky a ozdobíme brusinkovým kompotem.

Vanilková omáčka

Ingredience:

500 ml smetany na vaření 12%

1 vanilkový lusk nebo cukr

5 žloutků

cukr dle chuti

Postup:

Nejprve smícháme 250 ml smetany s pěti žloutky. Pak přimícháme celý vnitřek vanilkového lusku. Dalších 250 ml smetany nalijeme do kastrůlku, přisypeme cukr a směs zahřejeme na cca 40°C. Za stálého míchání do ní vlijeme smetanu se žloutky. Stále vyšleháváme, až směs lehce zhoustne.

Václav Ségl

Vaří velmi rád staré zapomenuté recepty a stále zkouší něco nového. Doma má dokonce dvě kuchyně. A recepty, které rodině zachutnaly, si přepisuje do speciálního receptáře. K vaření nepustí ani svou manželku. Recept na bramborové knedlíky s kaštanovým pyré pochází ze Slovenska a on si ho ještě vylepšil.

Na uvítanou jsme dostali domácí tlačenku, nakládané karbanátky v ostrém nálevu, kaštanové kuličky i fazolový guláš. A všechno jsme to zapili brusinkovým likérem. Byla to chutná návštěva. Dokonce kvůli nám manželé Séglovi vychladili dům, aby nám nebylo takové vedro.

Václav Ségl a Patrik Rozehnal