Bramborové placičky plněné houbami od Heleny Shejbalové jsou měkké jak peřinka
V Kamenné Horce v Ústeckém kraji jsme smažili bramborové placičky plněné houbami smaženými na cibulce. Kdo má rád houby a bramborové těsto, nemá co řešit. Je to šup, šup. Jsou měkoučké a chuťově výrazné.
- Na těsto:
- 500 g brambor
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- sádlo nebo olej na smažení
- Na houbovou směs:
- 2 hrsti sušených hub (nebo čerstvých)
- 1 hrst nakrájené jarní cibulky
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce drceného nebo celého kmínu
- 1 lžička sušené saturejky
- 1 lžička sušeného libečku
- 1 lžička houbového koření
- 2 lžičky soli
- pepř dle chuti
- 100 ml vody
Postup
Nejprve připravíme náplň. Sušené houby namočíme minimálně na hodinu do vody, nejlépe je tam ale necháme přes noc. Pak je slijeme a trošku vyždímáme. Když jsou velké, můžeme je překrájet
Na másle s olejem nejdříve krátce orestujeme kmín, aby se rozvoněl, a hned na to přijde cibule a jarní cibulka nakrájené nadrobno. Necháme zesklovatět.
Přidáme houby a koření (saturejku, libeček), ale i houbové koření pro výraznější houbovou chuť. Na závěr směs osolíme, případně opepříme.
Mírně podlijeme a necháme tak 10–15 minut dusit. Odpaří se přebytečná voda a náplň bude mít správnou konzistenci.
Pak si uděláme bramborové těsto. Brambory se slupkou uvaříme doměkka. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku a škrob a promícháme.
Do mísy s bramborovou směsí vyklepneme vajíčko a znovu promícháme, nejlépe rukou. Na závěr těsto osolíme.
Připravíme si vál a posypeme ho moukou. Pomocí lžíce nabereme bramborové těsto, na vále uválíme kuličku a pomocí hrnečku s rovným dnem ji rozplácneme. Nepotřebujeme ani váleček.
Placku si dáme do dlaně a naplníme ji houbovou náplní. Z jedné strany přehneme, aby z placky vznikl půlkruh a prsty těsto uzavřeme. Můžeme okraje přitisknout ozdobně vidličkou
Smažíme na rozpáleném sádle nebo oleji, ne úplně zprudka. Hotové přendáme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Doporučujeme konzumovat ještě teplé.
Helena Shejbalová
Recept si kdysi našla v jedné staré kuchařce, když chtěla zužitkovat větší nález hub v lese u své chalupy. Placičky celé rodině zachutnaly, tak je od té doby dělá.