Bramborový salát s kuřetem a artyčoky
Artyčok patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí.
Snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným doplňkovým léčivem při diabetu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách. Má také výrazné protialergické účinky. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také doporučována při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.
Suroviny: 1 kg salátových brambor, 100 ml drůbežího vývaru, 200 g kuřecích prsou, 1 konzerva srdíček artyčoku (čistá hmotnost 400 g), 400 g cherry rajčátek, 1 svazek bazalky, 2-3 polévkové lžíce vinného octa, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce řepkového oleje
Postup: Brambory omyjeme, ve slané vodě vaříme 25-30 minut doměkka, slijeme a necháme krátce zchladit. Oloupeme a necháme úplně vychladnout. Drůbeží vývar přivedeme do varu. Plátky masa opláchneme, osušíme, nakrájíme na proužky a ve vývaru dusíme 5 minut při nižší teplotě. Maso vyjmeme, vývar si ponecháme pro přípravu dresinku.
Artyčoková srdíčka slijeme a pokrájíme na osminy. Bazalku opláchneme a otřepeme dosucha, lístky nahrubo nasekáme. Brambory nakrájíme na kostky a v míse promícháme s kousky masa.
Vývar smícháme s 2 polévkovými lžícemi octa, solí a pepřem, přidáme olej. Dresink vmícháme do salátu. Podle chuti přidáme sůl, pepř nebo trochu octa.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.