Břeclav si chce od památkářů pronajmout Apollónův chrám a kapli svatého Huberta

8. únor 2008

Břeclav si chce od památkářů pronajmout Apollónův chrám a kapli svatého Huberta - dvě z lichtenštejnských památek ležících v okolí města. Co by to mohlo přinést nám, návštěvníkům Lednicko-valtického areálu, zjišťovala Hana Ondryášová.

V případě prvního ze jmenovaných saletů - Apollonova chrámu - by se nám mohl nabídnout zcela nový pohled na areál. Město chce totiž chrám zpřístupnit."My bychom chtěli, aby tam mohly probíhat podobné aktivity jako například na kolonádě nad Valticemi, kde je obsluha a člověk může za mírný poplatek vystoupat nahoru a kochat se pohledem. Myslím, že pohled z Apollonova chrámu je taktéž velmi zajímavý a vypoví návštěvníkovi o krajině Lednicko- Valtického areálu víc, než když stojí někde na hrázi rybníka, " říká břeclavský místostarosta Pavel Dominik.

Druhá ze jmenovaných památek - kaple svatého Huberta - je v jiné situaci. Na rozdíl od Apollonova chrámu, který právě prochází opravou, je Hubertova kaple velmi zchátralá. Je to přitom památka výjimečná - je nejmenší a prý také nejmagičtější. Už proto by ji chtěla nechat Břeclav opravit. "Bohužel stát jako vlastník té památky nemá peníze na její údržbu a rekonstrukci. Takže my se chceme pokusit najít v rozpočtu města nebo z jiných zdrojů finanční prostředky na to, aby se ta kaple opravila. Myslím si, že patří mezi nejzanedbanější památky Lednicko - Valtického areálu," dodává Dominik.

Zda se tedy oprava kaple svatého Huberta podaří, zatím jisté není. Břeclav k tomu ale rozhodně dostane šanci. Památkářům se totiž nápad radnice líbí, potvrdil Ředitel Národního památkového ústavu Brno Petr Kroupa: " Pro nás je město Břeclav solidní partner a vzhledem k tomu, že těch státních zaměstnanců na objektech je pořád málo, tak to pro nás znamená peníze z pronájmu. Nemusíme do toho zapojovat pracovní sílu. A když je ten návrh zajímavý jako tento, tak nám to pomáhá."

autor: hon
Spustit audio