Brexit může znamenat pohromu i pro ochranu přírody, varují ekologové

10. říjen 2017

Ochránci přírody ve Velké Británii mají obavy z brexitu. Po odchodu Spojeného království z Evropské unie se může stát, že řada evropských nařízení na ochranu přírody přestane platit a samotná britská legislativa nebude na zajištění stávající ochrany přírody stačit. Někteří britští poslanci proto vyzývají vládu k urychlenému přijetí nového zákona na ochranu přírody.

Evropské normy pomáhaly utvářet současnou podobu ochrany ve Velké Británii a nikdo nepočítal s tím, že by se na tom cokoliv měnilo. Například ohrožené druhy zvířat a ptáků ve Velké Británii chrání hlavně evropská směrnice o životním prostředí a o ochraně ptactva.


V tuto chvíli jsou rizika daleko reálnější. Příležitosti, jak by mohl brexit životnímu prostředí prospět, jsou pouze teoretické. Kate Jenning

Po brexitu se pravděpodobně nestane, že by tato pravidla přestala zcela platit, ale převedením do národní legislativy mohou být tyto zákony oslabeny.

„Osmdesát procent nařízení na ochranu přírody ve Velké Británii má kořeny v zákonech Evropské unie. Právě tyto zákony ochraňují ikonická místa, například skotské hory, které jsou domovem orlů, nebo ústí Temže, kde je mnoho brodivých ptáků,” vysvětluje ekoložka z Královské společnosti na ochranu ptáků Kate Jenningová.

Výhody jsou bez záruk

Někteří ekologové nyní vzpomínají na 80. léta ve Velké Británii, kdy se miliony tun průmyslového odpadu vypouštěly do moře. Byla to i hrozba pokut z Bruselu, která britské vlády nutila, aby tato ekologická nařízení vymáhaly.

Znečištěná voda (ilustrační foto)

Britský ministr životního prostředí Michael Gove ale tvrdí, že brexit pomůže zemi vyvázat se z evropských nařízení o rybolovu a zemědělství, což by mohlo britské přírodě prospět. V tom mu dávají za pravdu i někteří ochránci životního prostředí.

Environmentální výhody brexitu jsou podle Jenning zatím bez záruk. „Jsou tu určité příležitosti ke zlepšení, například omezení škod, které působí naší přírodě zemědělství, a které umožňuje společná evropská politika v Unii. V tuto chvíli jsou ale rizika daleko reálnější, příležitosti, jak by mohl brexit životnímu prostředí prospět, jsou pouze teoretické. Neexistují pro ně žádné záruky,” říká.

EU a sviňucha


Osmdesát procent nařízení na ochranu přírody ve Velké Británii má kořeny v zákonech Evropské unie. Kate Jenning

Například program Natura 2000 britské přírodě velmi pomohl. Evropská komise doslova přinutila britskou vládu, aby vytvořila programem chráněnou oblast ze severovýchodního pobřeží Dogger Bank, což pomohlo zachránit tamní populaci sviňuchy obecné.

Velký rušící zákon, Great repeal Bill, by mohl řešit ochranu přírody a převzít stávající evropská opatření. Ekologové ale upozorňují, že bude problém tato nařízení vymáhat a donutit britskou vládu, aby na jejich dodržování trvala.

Instituce jako Evropský soudní dvůr hrály svoji roli a občané a ekologické organizace se na ně mohli obracet se stížnostmi na svou vládu. To po brexitu nebude možné.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio