Březen 1939: Svatý otče, má země je v nebezpečí! Ministr Feierabend u Pia XII.

11. březen 2019

V dalším díle České kroniky zamíříme do Říma. Na začátku března 1939 byl papežem zvolen Pius XII. Na soukromou audienci u nového papeže je pozván i Ladislav Feierabend, tehdejší ministr zemědělství takzvané druhé republiky. 

Audience se shodou okolností odehrává v čase, kdy dochází k odtržení Slovenska a následné nacistické okupaci zbytku Československa. Stát, který Feierabend ve Vatikánu zastupuje, přestává existovat. Situace zajímá i hlavu katolické církve.

O tom všem je další dokudrama. Vladimír Radimský, tehdejší československý velvyslanec ve Vatikánu, uděluje Ladislavu Feierabendovi a jeho ženě Haně poslední pokyny před setkáním se Svatým otcem…

Dokudrama napsala Milena Štráfeldová. V režii Martiny Schlegelové účinkovali Tomáš Drápela, Pavel Oubram, Jiří Untermüller a Dana Verzichová.

Kdo byl Ladislav Feierabend - muž, který se ocitl v osudovou chvíli obsazení Česko-Slovenska a vzniku protektorátu na papežské audienci v Římě?

A jaké byly jeho další osudy? S historikem Petrem Hlaváčkem rozmlouval Pavel Hlavatý.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.